Rīgas dome atzīst savu darbinieku atbildību drona incidentā Pļavnieku pamatskolā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas dome ir atzinusi savu darbinieku pārkāpumus incidentā Pļavnieku pamatskolā, kur 1.septembra pasākumā netālu no bērniem nokrita virs viņu galvām lidināts drons, kas izmantots mēra Nila Ušakova (S) pašreklāmas filmēšanai, vēsta telekanāls LNT.

«Konstatējām mūsu darbinieku neizdarību, jo šis pasākums netika pilnīgi precīzi saskaņots, kā to nosaka Ministru kabineta noteikumi. Mūsu darbinieki mutiski to pārrunāja, saskaņoja mutiski, bet noteikumi paredz, ka tam ir jānotiek rakstiski, un šie darbinieki ir saņēmuši aizrādījumus no saviem vadītājiem,» sacīja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvis Uģis Vidauskis.

Rīgas domē arī atzīst, ka drona pilots pārkāpis noteikumus par 50 metru attālumu līdz pasākuma norises vietai, tomēr neviens to neesot aizrādījis, līdz ar to, iespējams, pārkāpti arī citi likuma nosacījumi.

Incidentu vērtē Civilās aviācijas aģentūra, kura pēc šī un citiem ar droniem saistītiem incidentiem plāno precizēt un papildināt tālvadības lidaparātu saistošos noteikumus.

Jau ziņots, ka Rīgas Pļavnieku pamatskolā 1.septembrī drons filmēja pasākumu, taču, saskaroties ar baloniem, zaudēja kontroli un nokrita sporta stadionā netālu no bērniem. Cietušo incidentā nebija, taču Civilās aviācijas aģentūra ir ierosinājusi administratīvo lietu un uzsākusi izmeklēšanu.

Sākotnēji Rīgas dome atteicās atklāt, kurš pasūtījis drona izmantošanu, taču vēlāk atzina, ka nokritušais drons ir pašvaldības pasūtīts ārpakalpojums, kam pilsētas mēra Nila Ušakova (S) apmeklētās Zinību dienas laikā bija jāiemūžina jaunais sporta laukums.

Likuma par kārtību, kādā veicami bezpilota lidaparātu lidojumi, 14.punkts nosaka, ka bezpilota gaisa kuģa lidojumi jāveic drošā attālumā, bet ne tuvāk par 50 metriem no publiska pasākuma, sapulces, gājiena vai piketa norises vietas.

Lai veiktu bezpilota gaisa kuģa lidojumu virs pasākuma norises vietas vai tās tiešā tuvumā, bezpilota gaisa kuģa kopējā pacelšanās masa nedrīkst pārsniegt 1,5 kilogramus un nepieciešams rakstisks saskaņojums no personas, kura ir atbildīga par pasākuma organizēšanu. Persona, kura ir atbildīga par pasākuma organizēšanu, bezpilota gaisa kuģa lidojumu saskaņo ar pašvaldību, kuras administratīvajā teritorijā paredzēta pasākuma norise, kā arī nodrošina sabiedrības informēšanu par bezpilota gaisa kuģa lidojumu.

Ja bezpilota gaisa kuģa lidojums notiek virs pasākuma norises vietas vai tās tiešā tuvumā, bezpilota gaisa kuģi jāaprīko ar izpletņa sistēmu, kas nostrādā avārijas gadījumā, kā arī nodrošina, lai tas raidītu gaismas signālu, bet avārijas gadījumā - arī akustisku brīdinājuma signālu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu