Kārsavā ierēdnis noklusē zarnu nūjiņas piesārņojumu skolas dzeramajā ūdenī

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Neilgi pirms jaunā mācību gada Veselības inspekcija bija aicinājusi Kārsavas novada vadību veikt dzeramās ūdens analīzes skolās. Lai gan Mērdzenes skolā ūdenī konstatēta zarnu nūjiņa, pašvaldības ierēdnis to noklusēja, vēstīja LTV raidījums «Aizliegtais paņēmiens».

(ziņa papildināta)

Mērdzenes pamatskolas ūdens analīzēs konstatētas zarnu nūjiņas un koliformas krietni virs normatīviem, taču atbildīgais ierēdnis par to nevienu nav informējis un devies atvaļinājumā.

Skolas direktore Inese Avota raidījumam stāstīja, ka skolā mācās gandrīz 60 bērni, un augusta beigās ir paņemtas analīzes, to darīja Kārsavas novada domes vides inženieris Juris Vorkalis - «viņš asistēja un ņēma analīzes». Par piesārņojumu skolas vadība nebija informēta.

Informēta nebija arī novada domes priekšsēdētāja Ināra Silicka, kura sākotnēji raidījumam arī pauda pārliecību - ja būtu kādi aizrādījumi par dzeramā ūdens kvalitāti, «noteikti jau būtu pie manis uz galda visi tie akti». Pēc raidījuma izrādītās intereses viņa nolēma situāciju pārbaudīt un izrādījās, ka analīžu rezultāti nav iepriecinoši.

«Es sapratu tā, ir bijusi viņa paša, vides inženiera Jura Vorkaļa iniciatīva paņemt ūdeņus pēc plūdiem. Tad viņš pārvaldnieku sapulcē ir pateicis, ka viss ir normālas analīzes. Bet tagad, kad sāka pārvaldnieks par Mērdzeni zvanīties uz to «Rēzeknes ūdeni», izrādās, ka ir tur atkāpes no normas, un man nekas par to nav zināms,» pastāstīja Silicka.

Savukārt atkārtotās ūdens analīzēs Kārsavas novada skolās Veselības inspekcija nav atklājusi nedz koliformas, nedz zarnu nūjiņas, aģentūrai LETA pastāstīja Kārsavas novada domes priekšsēdētāja Ināra Silicka (ZZS).

Kā pieļāva Silicka, SIA «Rēzeknes ūdens» speciālistu veiktajās ūdens analīzēs minētais piesārņojums, iespējams, konstatēts, jo skolas brīvlaikā ūdens no krāniem trīs mēnešus nav ticis laists, sastāvējies un tur savairojušies mikroorganismi, bet, ūdeni nolaižot, tā neatbilstība kvalitātes prasībām nav konstatēta.

Minēto faktu apstiprina arī tas, ka nevienā no pirmsskolas izglītības iestādēm, kas ūdeni saņem no vienas un tām pašām ūdens tilpnēm, piesārņojums nav konstatēts, stāstīja Silicka.

Lai izvairītos no iespējams nekvalitatīva ūdens lietošanas, laika posmā starp ūdens pārbaudēm izglītības iestādēs tikuši uzstādīti ūdens bunduļi un izlikti paziņojumi nelietot nevārītu ūdeni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu