Amerikas latvieši, kuri dzīvo «Irmas» skartajā Floridā: Ko tādu vēl neesam piedzīvojuši

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viesuļvētras «Irma» skartajos reģionos dzīvo arī Amerikas latvieši. Latvijā pašlaik atrodas divi latvieši, kuri dzīvo viesuļvētras «Irma» skartajā Floridā, un viņi vētras dēļ bija spiest atcelt lidojumu uz Floridu. Sirmgalvji nezina, vai ar viņu radiniekiem viss ir kārtībā, kā arī, kāds liktenis piemeklējis viņu namu, vēsta «900 sekundes».

Amerikas latvieši Dace un Georgs jau kopš svētdienas nevar sazināties ar tuviniekiem, jo vētras skartajos reģionos ir problēmas ar sakariem. «Mēs nezinām, kas tur notiek. Mēs nezinām, kādi tur ir bojājumi,» saka Dace.

Svētdienas rītā Daces un Georga meita stāstījusi, ka pilsētā valda panika un iedzīvotāji cenšas aizbēgt no postošās viesuļvētras.

«Viņa bija jūtami sašutusi, jo bija jāatstāj savu māju. Visiem bija jāatstāj mājas, lai būtu drošībā. Uz avioreisiem nevarēja pieteikties, jo viss bija pilns,» stāsta sirmgalvji, kuri atzīst, ka nezina, kad beidzot varēs atgriezties mājās, jo iepriekšējā pieredze liecina, ka ātri šādu stihiju sekas likvidēt nav iespējams.

«Ja tur ir applūdis, mums nevar neviens braukt pakaļ, mēs nekur netiekam,» saka Dace. Floridas štatā no septembra līdz oktobrim ir aktīva viesuļvētru sezona. Abi latvieši, kuri ASV dzīvo vairāk nekā 70 gadus atzīst, ka piektās kategorijas viesuļvētru vēl nekad nav piedzīvojuši.

«Vienā gadā var būt piecas [viesuļvētras], bet citā gadā neviena. Jau ilgāku laiku nebija bijusi spēcīga vētra. Neesam vēl piedzīvojuši piektās kategorijas vētru,» pauž sirmgalvji.

Vairāki miljoni cilvēku Floridā palikuši bez elektrības. Dace un Georgs stāsta, ka Floridas apstākļos izdzīvot bez elektrības ir ļoti grūti. «Tajā karstumā nevar dzīvot bez elektrības, bez atvēsināšanās. Tiklīdz sākas nopietna vētra, tā uzreiz no Ņujorkas uz Floridu brauc vairāki desmiti lielās kravas mašīnas ar ledu,» stāsta Dace.

Viņi tuviniekus cenšas sazvanīt bez apstājas. Pagaidām tas vēl nav izdevies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu