Apstiprina € 4,3 miljonu galvojuma piešķiršanu «Rīgas satiksmei» Skanstes tramvaja projektam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas dome šodien apstiprināja 4,3 miljonu eiro galvojuma piešķiršanu pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» Skanstes tramvaja projekta realizēšanai.

Projektu izskatīšanai Rīgas domē izvirzīja Finanšu un administrācijas lietu komiteja, taču, kā pēc komitejas sēdes norādīja Rīgas domes Latvijas Reģionu apvienības/«Latvijas attīstībai» (LRA/LA) frakcijas vadītājs Juris Pūce, darba kārtībā šis jautājums tika iekļauts tikai stundu pirms sēdes sākuma. Turklāt lēmumprojektam netika pievienots ne finanšu pamatojums, ne galvojuma nosacījumi, ne arī aprēķini par to, kā tas ietekmēs Rīgas pašvaldības saistības un budžetu.

Lēmuma pieņemšanas laikā vairāki opozīcijas deputāti vērsās pie pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» (RS) pārstāves Elīnas Epaltes-Drulles ar jautājumiem par projekta izstrādes gaitu, jo neviens no deputātiem neesot saņēmis nevienu dokumentu nedz par projekta tarifiem, nedz izmaksām, nedz citiem svarīgiem jautājumiem, kas palīdzētu izprast galvojuma nepieciešamības būtību.

Opozīcijas deputāts Pūce pauda neizpratni par to, kāpēc domes galvojums ir vienīgais iespējamais projekta attīstības risinājums, un kad deputāti varēs iepazīties ar projekta finanšu dokumentiem. Deputāts norādīja uz atbilstoša finanšu izvērtējuma trūkumu, kur tiktu izanalizēts prasītā galvojuma piešķiršanas vajadzīgums. Deputāts norādīja uz RS problēmām ar vadības plānu ekonomisko pamatu, apgrozāmā kapitāla nepietiekamību un citiem faktoriem, kas rada šaubas par RS spēju patstāvīgi atmaksāt aizdevumu.

«Lai RS varētu saņemt no valsts nepieciešamo projektu finansējumu, ir nepieciešams galvojums, pretējā gadījumā nebūtu iespējams iekļauties projekta plānojuma termiņos, jo citas līdzekļu saņemšanas procedūras ir pārāk garas,» skaidroja Epalte-Drulle. Tāpat viņa norādīja, ka, tā kā Rīgas dome piekritusi piedalīties Skanstes tramvaja projekta attīstībā, tas var un paredz tās darbību kā galvotājam.

Opozīcijas deputāts Mārtiņš Bondars (LRA/LA) lēmuma pieņemšanas procesā norādīja uz RS pārstāves nespēju atbildēt uz finanšu jautājumiem pēc būtības. Bondars pauda neizpratni ne tikai uz informācijas trūkumu, bet arī deputātu morālo atbildību rīdzinieku priekšā, jo šāda nopietni neizvērtēta projekta atbalstīšana esot «izrīkošanās ar rīdzinieku naudu kā ar savējo,» pauda LRA/LA deputāts.

Neraugoties uz to, šodienas sēdē galvojuma projekts tika atbalstīts, un tas paredz, ka Rīgas pilsētas pašvaldība būs galvotāja RS 100% apmērā. Finansējuma izmantošana ir plānota Kohēzijas fonda projekta «Rīgas tramvaju infrastruktūras attīstība» snieguma rezerves priekšfinansēšanai ar atmaksas termiņu, kas nepārsniedz desmit gadus, un atlikto maksājumu, kas nepārsniedz trīs gadus, piemērojot Valsts kases noteiktās aizdevumu likmes.

«Par» galvojuma piešķiršanu nobalsoja 31, bet «pret» - 24 deputāti.

Kā ziņots, Eiropas Komisija ir apstiprinājusi Rīgas tramvaju infrastruktūras attīstības projektu, kura īstenošanas laikā par 97,4 miljoniem eiro plānots izbūvēt 3,5 kilometrus garo Skanstes tramvaja līniju.

Projektu īstenojot plānots realizēt 3,6 kilometru garas jaunas tramvaja līnijas izbūve pa maršrutu Pērnavas iela - Senču iela - Zirņu iela - Skanstes iela - Sporta iela, kā arī esošās 5. un 9.tramvaja maršrutu infrastruktūras rekonstrukcija apmēram trīs kilometru garumā līdz pilsētas centram.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu