Militārās apmācības kursu izgājušajiem studentiem varētu segt mācību maksu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Viens no Aizsardzības ministrijā (AM) apspriestajiem priekšlikumiem paredz, ka studentiem, kuri būs izgājuši militārās apmācības kursu, varētu izmaksāt kompensāciju, kas būtu pielīdzināma augstskolas mācību maksai.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodien pirms otrā lasījuma atbalstīja Militārā dienesta likuma grozījumus, kas paredz izmaksāt kompensāciju studentiem, kuri būs izgājuši militārās apmācības kursu.

Patlaban likums paredz, ka Latvijas pilsoņi, kas iegūst izglītību akreditētā augstskolā un ir iestājušies Zemessardzē, var apgūt speciālu militārās apmācības kursu Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. AM paredz šo normu papildināt ar teikumu, kas nosaka, ka personām, kuras apguvušas šo kursu, kā arī ieguvušas augstāko izglītību, izmaksā Ministru kabineta noteiktu kompensāciju.

AM pārstāvji šodien Saeimas komisijā skaidroja, ka šis priekšlikums ir saistīts ar augstskolu studentu brīvprātīgo apmācību. Līdz 2009.gadam šāda apmācība augstskolās bija iespējama un AM apņēmusies tuvākajā nākotnē to atjaunot. «Tagad situācija ir mainījusies. Ja kādreiz tā bija alternatīva obligātajam dienestam, tad šobrīd runājam par brīvprātīgu pasākumu un studentiem piedāvājam motivāciju. Šobrīd par kompensācijas apmēru vēl notiek diskusijas un tiek apkopoti priekšlikumi, bet mēs vēlētos Ministru kabinetam šādu kompensācijas apmēru noteikt,» sacīja ministrijas pārstāve.

«Mēs runājam par kompensāciju, kas būtu salīdzināma ar mācību maksas apmēru. Šobrīd, lai iegūtu augstāko izglītību par maksu, Latvijā tie ir vismaz pieci, seši tūkstoši eiro. Mēs ar Latvijas Studentu apvienību runājām par to, kas studentam ir nepieciešams. Nu tad tas ir viens no pieturas punktiem par šo te apmēru,» skaidroja ministrijas pārstāve.

Plānots, ka minēto apmācības programmu īstenotu Zemessardzes Studentu bataljonā sadarbībā ar Instruktoru skolu un Nacionālās aizsardzības akadēmiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu