Eiropas Padome gatavo ziņojumu par demokrātiju Latvijas pašvaldībās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Leta/AFP

Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa monitoringa delegācija gatavos ziņojumu par demokrātiju Latvijas pašvaldībās, informēja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) sabiedrisko attiecību padomniece Jana Bunkus.

Delegācija šonedēļ apmeklējusi Latviju, lai izvērtētu vietējo demokrātiju, ņemot vērā Latvijas saistības saskaņā ar Eiropas vietējo pašvaldību hartu.

Balstoties uz vizītes rezultātiem, kongresa pārstāvji sagatavos ziņojumu ar rekomendācijām par vietējās demokrātijas procesu uzlabošanu Latvijas pašvaldībās, skaidroja Bunkus.

Tikšanās laikā tika apspriesti tādi jautājumi kā pašvaldību finanšu resursi, pašvaldību teritoriālās reformas vērtējums, LPS, pašvaldību un valdības sarunu modelis likumdošanas projektu izstrādē, pašvaldību piekļuve nacionālajam kapitāla tirgum un citi jautājumi.

Tikšanās gaitā LPS vecākais padomnieks Māris Pūķis iepazīstināja Kongresa delegāciju ar LPS 28.kongresā pieņemto rezolūciju par Eiropas Padomes monitoringu, kas veidota, vērtējot pašvaldību demokrātiju Latvijā.

Kongresa pārstāvji tika informēti par trīs Latvijas pašvaldību izvirzītiem prioritāriem priekšlikumiem, kas, viņuprāt, būtu iekļaujami ziņojuma rekomendācijās. Pirmkārt, jābūt atzītām LPS tiesībām pārstāvēt pašvaldību kopējās intereses Satversmes tiesā, otrkārt, pašvaldību nodokļu ieņēmumiem jāveido ne mazāk, kā ilgtermiņā fiksētu daļu no visiem nodokļu ieņēmumiem valstī, un treškārt, pašvaldībām jāiegūst tiesības brīvi aizņemties līdzekļus investīcijām un attīstībai.

LPS priekšsēdētājs Guntis Kaminskis delegātus informēja, ka pašvaldību iedzīvotāju līdzdalība pašvaldību darbā arvien attīstās, tādējādi LPS neredz iemeslus, kāpēc Latvija nevarētu pievienoties Hartas papildprotokolam par iedzīvotāju līdzdalību pašvaldību darbībā.

Delegācijas pārstāvis Marks Kūls apgalvoja, ka viņi šeit ieradušies, lai atbalstītu Latvijas pašvaldību centienus pilnveidoties, tāpēc labprāt iekļaus iesniegtos priekšlikumus ziņojumā.

Vizītes laikā kongresa pārstāvji tikās arī ar finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS), Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijas priekšsēdētāju Sergeju Dolgopolovu (S), kā arī tiesībsargu Juri Jansonu.

Apmeklēta tika arī Valsts kontrole, Satversmes tiesa, Rīgas pilsētas, Neretas novada, Ventspils pilsētas un novada, kā arī Daugavpils pilsētas un novada pašvaldības.

LPS priekšsēdētājs aģentūrai LETA pastāstīja, ka kopējais iespaids par tikšanos palicis pozitīvs - eksperti izprotot pašvaldību darbu un norādīs uz lietām, kas palīdzēs strādāt pilnvērtīgāk.

Gaidāms, ka ziņojums būs gatavs nākamā gada pavasarī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu