Īsi pirms «Zapad» Kurzemē parādījušies negaidīti mobilo sakaru traucējumi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz ar mācībām «Zapad» apkārtējās valstis rēķinās ar dažādām provokācijām, kas varētu mācības pavadīt. Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis («Vienotība») norāda, ka kopš 2013.gada pilnveidojušies mācību uzdevumi un šogad daudz uzmanības ir pievērsts sakariem - visā Baltkrievijā ievilktas jaunas sakaru līnijas.

Raidījuma veidotāji vērš uzmanību, ka pēdējā mēneša laikā ir bijuši vairāki gadījumi, kad negaidīti traucēti sakari Latvijā. Tam, ka tos būtu izraisījis kāds ārējs spēks, pierādījumu nav, tomēr iespēja pārrunāta Saeimā. Par pēkšņiem traucējumiem Kurzemes mobilo sakaru frekvencēs aizsardzības ministram Raimondam Bergmanim (ZZS) pirms nedēļas stāstījis uzņēmuma LMT vadītājs Juris Binde. Šis stāsts nonācis arī līdz Saeimas Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas deputātiem.

Komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa («Vienotība») raidījumam teikusi, ka tas pašlaik nav publiski apspriežams jautājums, vaicājot, vai traucējumi ir novēroti. Savukārt Kārlis Seržants (ZZS) iesaistījies diskusijā.

«Vai nav ziņu par to, ka pēdējā mēneša laikā ir bijuši traucējumi Latvijas IT sistēmām, tai skaitā mobilajiem sakariem? Nu, tāda informācija ir bijusi, ka šādi pārrāvumi ir notikuši. Nupatās mēs zinām, ka arī telefona numurs 112 - tā sistēma nedarbojās. Un, manuprāt, kādas dažas dienas atpakaļ ne tikai bankai bija problēmas, bet pagaidām mēs neesam saņēmuši no drošības iestādēm informāciju, ka tas varētu būt saistīts ar kaut kādu Krievijas darbību. Tai pašā laikā, protams, neviens nevar izslēgt tādu iespēju, ka mācību laikā būs kaut kādi tāda veida mēģinājumi,» izteicies Seržants.

«Nekā personīga» rīcībā esošās ziņas liecina, ka pārbaudi par sakaru traucējumiem Kurzemē un citur turpina Drošības policija. LMT raidījumam atbildēja, ka sakaru traucējumi neesot saistīti ar kādām ārējām darbībām.

Aizsardzības ministrs teicis, ka visa informācija tiks skaidrota: «Protams, mācībām tad arī tiks apkopoti visi šie notikumi, kas varbūt ir bijuši neraksturīgi, varbūt liksies, ka kādam nevajadzēja būt, tiks viss apkopots un izanalizēts.»

Bijušais Igaunijas premjerministra Edgara Savisāra padomnieks Vladimirs Juškins izveidojis pētniecisku centru Krievijas politikas izpētei. Juškins uzskata, ka sakari ir šo militāro mācību prioritāte. Krievijas armijai esot milzīga apakšvienība radioelektroniskajai cīņai, kas šajās mācībās pilnveido savu gatavību hibrīdoperācijām.

«Lai sāktos hibrīdoperācija, administrācijas ēkas ieņemšana un lai to noslēptu, būtu vēlams atslēgt visus sakarus, lai nav skaidrs, kad šis process notiks,» skaidro Jušķins. Viņš uzskata, ka «Zapad» mērķis - panākt, lai Rietumvalstis sāk ar Krieviju dialogu bailēs no uzbrukuma. Un šīs bailes Krievija cenšas panākt ar konkrētu vēstījumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu