Stradiņa slimnīca nepamatoti izlietotos līdzekļus skaidro ar tehniska rakstura kļūmi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) Veselības inspekcijas (VI) konstatēto nepamatotu finansējuma izlietojumu skaidro ar tehniska rakstura kļūmi, kas radusies, pārnesot datus no vienas informācijas sistēmas uz citu, teica slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle.

Viņa norādīja, ka apjomīgā pacientu medicīniskās dokumentācijas analīzē atklāta informācijas neatbilstība starp sistēmā esošo un pacientu dokumentācijā ierakstīto. Slimnīca savāca un analizēja pacientu medicīnisko dokumentāciju, ietverot ambulatorā pacienta medicīnas kartes, stacionārā pacienta medicīnas kartes, speciālistu nosūtījumus uz radioloģiskiem izmeklējumiem, kā arī radioloģisko izmeklējumu rezultātu dokumentāciju.

Slimnīca ir identificējusi kļūdas iemeslu, kas ir novērsts, un patlaban visi dati tiek ievadīti pareizi, skaidroja Sīle.

Tāpat slimnīcas pārstāve teica, ka PSKUS ieviesīs papildu kontroles mehānismus un plašāk izmantos elektroniskās dokumentu saglabāšanas iespējas, piemēram, ieskenējot visus speciālistu nosūtījumus.

Pēc viņas paustā, slimnīca sadarbojas ar VI, veic datu uzskaites pārbaudes un sniedz paskaidrojumus. Inspekcija esot pieņēmusi slimnīcas paskaidrojumu un iesniegto informāciju, kā arī atzinusi, ka tā attiecināma uz 1996 gadījumiem. Vienlaikus par atlikušajiem veiktajiem 353 izmeklējumiem, par kuriem VI nav guvusi pārliecību, ka to uzskaite veikta korekti, tiks veikta atkārtota medicīniskās dokumentācijas izvērtēšana.

Sīle uzsvēra, ka pēdējā gada laikā PSKUS veikusi būtiskus uzlabojumus informācijas sistēmās, kā rezultātā tiek iegūti droši dati, kas tālāk tiek iesniegti Nacionālajā veselības dienestā (NVD). Slimnīcā organizētas individuālas apmācības ārstiem pareizā diagnožu kodu norādīšanā. Tāpat slimnīcā pārskatīts medicīniskās dokumentācijas lietvedības process, lai novērstu nepilnības un intensīvāk izmantotu elektroniskos dokumentus.

Sīle norādīja, ka patlaban kriminālprocesa ietvaros notiek izmeklēšana, un slimnīca tajā sniedz nepieciešamo atbalstu.

PSKUS pārstāve atgādināja, ka slimnīca saskaņā ar NVD noslēgto līgumu sniedz pacientiem no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus. Slimnīca katru mēnesi iesniedz NVD datus par sniegtajiem pakalpojumiem, aizpildot dažāda veida atskaites. Kontroli par datu atbilstību veic VI. Atbilstoši iesniegtajiem datiem sniegtie pakalpojumi tiek kompensēti no valsts budžeta.

Kā ziņots, VI nepamatotu finansējuma izlietojumu konstatēja arī Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS), kura uzskata, ka šie nebija apzināti tīši radīti zaudējumi slimnīcai, bet gan pašu ārstu un ģimenes ārstu nesakārtotās attiecības ar NVD. Pēc slimnīcas domām, norīkojumu izrakstītājam būtu jāuzņemas atbildība, nevis iestādei, turklāt labāk vajadzētu, nevis sodīt slimnīcu, bet sakārtot sistēmu, kurā tiek pieļauta šāda situācija.

Valsts policijas preses pārstāve Gita Gžibovska aģentūrai LETA pastāstīja, ka par Bērnu slimnīcā konstatētajiem pārkāpumiem Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē sākta resoriskā pārbaude, savukārt par PSKUS konstatētajiem pārkāpumiem sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par valsts amatpersonas bezdarbību. Šobrīd lietā aizdomās turētā statuss nevienam nav piemērots.

Kā iepriekš vēstīja LTV7 raidījums «Ličnoe delo», VI veiktās pirmstiesas izmeklēšanas dokumenti liecina, ka Bērnu klīniskā universitātes slimnīca nepamatoti iztērējusi vairāk nekā 14 000 eiro diagnostikas procedūrām. Savukārt citā dokumentā tiek norādīts, ka PSKUS radījusi zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 50 000 eiro apmērā.

VI ieskatā abas slimnīcas esot veikušas līdzīgas manipulācijas - pieprasījušas valsts līdzekļus dārgu diagnosticējošo procedūru apmaksai pacientiem, kuru diagnozes to neparedzēja. Piemēram, Bērnu slimnīcā pēc sākotnējās VI vēršanās par neatbilstošām tika atzītas 713 diagnozes par kopējo summu vairāk nekā 130 000 eiro. No VI atzinuma izriet, ka magnētiskā rezonanse tika veikta tādām diagnozēm kā infekcijas, elpceļu, gremošanas trakta, nervu sistēmas saslimšanas, kā arī plānoto veselības pārbaužu laikā.

VI bija devusi laiku slimnīcām atrisināt radušos situāciju. Divu mēnešu laikā Bērnu slimnīcā pārkāpumu skaitu izdevās samazināt līdz 83, pārkāpumu summai samazinoties līdz 14 780 eiro.

Līdzīgi pārkāpumi esot konstatēti arī Latvijas Jūras medicīnas centrā, medicīnas centrā «ARS», kā arī centrā «Vizuālā diagnostika», taču ar šiem pārkāpumiem valstij nodarīto zaudējumu summa esot bijusi ievērojami mazāka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu