Deputāts Putniņš kritizē VM par «strausa politikas» piekopšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas deputāts Renārs Putniņš (V) kritizē Veselības ministriju (VM) par «strausa politikas» piekopšanu, prasot papildu līdzekļus, bet nemeklējot veidus, kā naudu izmantot efektīvi.

Paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem Putniņš norāda, ka pēdējā gada laikā veselības ministre Anda Čakša īpaši akcentē finanšu trūkums medicīnas nozarē, un to šī gada budžetā plānots palielinot uz budžeta deficīta rēķina. «Domājams neviens nevar apšaubīt to, ka nozarei ir nepieciešams finansējums, taču būtu jābūt drošiem, ka šie līdzekļi tiks arī efektīvi izmantoti,» uzsver Putniņš.

Viņš arī piebilst, ka lielas bažas rada veselības nozares «neskaidrā finanšu plūsma un augstais korupcijas risks», par ko liecinot atkārtoti korupcijas gadījumi Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS). Putniņš uzskata, ka «nav arī skaidra» ministres Čakšas rīcība, nerīkojot atklātu konkursu uz visa valdes locekļu vietām šajā slimnīcā.

Papildu RAKUS problēmām, publiski izskanējusi arī informācija, ka Veselības inspekcija nodevusi Ģenerālprokuratūras rīcībā dokumentus par Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas un Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas, iespējams, nelietderīgi izmantotajiem valsts budžeta līdzekļiem, atgādina Putniņš.

«Liekas, ka VM un ministre «strausa politiku» turpina piekopt, tikai prasot papildu līdzekļus, bet nemeklējot veidus, kā šo naudu izmantot patiešām efektīvi,» uzsver Putniņš. Viņš vēlētos saņemt konkrētu informāciju no ministres par to, vai kopš pavasara ir veikti padziļināti tematiskie auditi, plānota reorganizācija vai citi slimnīcas darba efektivitātes uzlabojumi. Putniņš plāno par šiem jautājumiem kā Saeimas deputāts ar pieprasījumu vērsties pie ministres jau tuvākajā laikā.

Valdības rīcības plāna un valdības deklarācijā ir ietverti tādi punkti kā tarifu aprēķināšana un klīnisko vadlīniju noteikšana, kas pašlaik pat nav VM darba kārtībā, turklāt darbu termiņi pārlikti uz nākamā gada beigām, pauž Putniņš. Viņš secina, ka, «iepludinot veselības sistēmā lielas naudas summas bez precīza izlietojuma, ko VM veic ar tarifu starpniecību, netiks sasniegts galvenais mērķi un valdības deklarācijas pamatuzdevumi, jo nauda bez reformām, visticamāk, tiks izlietota nesaimnieciski».

Rezultātā cietīs gan medicīnas darbinieki, gan medicīnas pakalpojumu saņēmēji, norāda Putniņš. Tādēļ deputāts vēlotos saņemt skaidrojumu no Veselības ministrijas (VM) par to, kā tiek īstenoti publiski izskanējušie pārvaldības plāni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu