Premjers patlaban nav gatavs virzīt jaunas iniciatīvas attiecībā uz valodu izglītības sistēmā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts kanceleja

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) patlaban nav gatavs virzīt jaunas iniciatīvas attiecībā uz valodu izglītības sistēmā, izriet no premjera paustā intervijā LNT raidījumā «900 sekundes».

Premjers skaidroja, ka šobrīd jau panākta vienošanās par eksāmenu kārtošanu tikai latviešu valodā. Viņaprāt, no sākuma jāīsteno šī iecere, nosakot arī pieņemamu pārejas periodu. «Iet uz vēl kādiem papildus pasākumiem, tas tikai radītu papildu spriedzi sabiedrībā. Ja runā par izglītību un tālāko, domāju, ka tas šobrīd būtu mazliet pārforsēti,» viņš izteicās.

Attiecībā uz šodien Saeimā gaidāmo balsojumu par Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvu vairs nepiešķirt nepilsoņu statusu Latvijā dzimušajiem bērniem, premjers norādīja, ka pēc pēdējās informācijas nostāja kopumā ir vienota. Pat, ja tā sauktais «Vienotības» četrinieks balsos par šo ieceri, tas valdības stabilitāti neietekmēs, pārliecināts Kučinskis.

Premjers uzsvēra, ka integrācijas jautājumi ir jārisina daudz kompleksāk, nevis šādi.

Kā ziņots, Saeima šodien lems, vai nodot izskatīšanai parlamenta komisijās Vējoņa iniciatīvu pārtraukt nepilsoņu statusa piešķiršanu Latvijā dzimušajiem bērniem. Partiju paustais un to spēku samērs liecina, ka Vējoņa iniciatīva varētu negūt Saeimas vairākuma atbalstu.

Tomēr, ja Saeimas vairākums atbalstīs Vējoņa iniciatīvu nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) solījusi nākamnedēļ nākt klajā ar priekšlikumu par pāreju uz izglītību tikai valsts valodā.

«Vienotības» Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa aģentūrai LETA sacīja, ka varētu tikt veidota ceļa karte, kādā veidā virzīties uz to, lai latviešu valoda iegūtu savu pienācīgo lomu un nebūtu jautājumu par to, ka vajag integrēt kādu cilvēku bez valodas zināšanām.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis sacīja, ka priekšlikumu par izglītību tikai valsts valodā vērtēs pēc tam, kad tas būs oficiāli iesniegts izskatīšanai. Vaicāts par ZZS vērtējumu pašreizējam valodu regulējumam skolēnu izglītības sistēmā, Brigmanis atbildēja, ka nav pamata mainīt pašreizējo kārtību, kas paredz visiem skolēniem likt eksāmenus latviešu valodā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu