Plaušu vēzi izoperē «caur atslēgas caurumu». Austrumu slimnīcā veikta unikāla operācija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā pirmo reizi Latvijā pacientam ar plaušu vēzi veikta unikāla operācija - caur nelielu iegriezumu krūškurvī ievadītas videokameras kontrolē izdarīta plaušas daivas izņemšana, izoperējot ļaundabīgu audzēju un pēc tam savienojot audzēja neskartos bronhus. 72 gadus vecajam pacientam plaušu vēzi atklāja nejauši.

Operācija, ko pareizi dēvē par uniportālu videotorakoskopisku bronhoplastisku lobektomiju, veikta, caur četrus centimetrus lielu iegriezumu ievadot krūškurvī speciālus instrumentus un videokameru, kas attēlu no krūškurvja iekšienes pārraida uz monitoru, ļaujot ķirurgam veikt nepieciešamās manipulācijas. Šāda veida krūškurvja operācijas caur vienu iegriezumu Latvijā veic vien divus gadus, un tās prasa speciālas iemaņas un lielu ķirurga meistarību.

Austrumu slimnīcā veiktā operācija ir unikāla ar to, ka tās gaitā veikta arī bronhu plastika – izgriezta audzēja skartā galvenā bronha daļa un atlikusī daļa savienota ar veselajiem bronhiem, ļaujot izvairīties no visas plaušas izņemšanas un plaušai maksimāli saglabāt savas funkcijas. Bronhu sašūšana, veicot šādu mazinvazīvu operāciju, prasa īpašu precizitāti un rūpību, un

to ar šādu ķirurģisko pieeju veic vien nedaudzās klīnikās pasaulē.

Sarežģīto operāciju veica ķirurgs Ints Siliņš, asistējot ķirurgam Rihardam Mikilpam-Mikgelbam. Par anestēziju gādāja anestezioloģe Ingrīda Saba un anestēzijas māsas Marika Dežurova un Ilga Priekule. Operācijas veiksmīgu norisi nodrošināja arī operāciju māsas Baiba Giptere un Anda Vanaga, kā arī māsu palīdze Oksana Rumjanceva. «Šī operācija mums bija liels izaicinājums, un par tās veiksmīgu norisi noteikti jāpateicas visai komandai, jo viens ķirurgs to nevar paveikt,» saka operējošais ķirurgs Ints Siliņš. Operācija ilga vairāk nekā piecas stundas.

72 gadus vecajam pacientam plaušu vēzis tika atklāts samērā nejauši.

Ģimenes ārsts kungu profilaktiskos nolūkos bija nosūtījis uz plaušu rentgenu, ko viņš vairākus gadus nebija veicis, un rentgenogrammā atklājās izmaiņas.

Tālākie izmeklējumi vēstīja – plaušu vēzis, kas atrodas labās plaušas centrā un skāris arī galveno bronhu.

Šādos gadījumos parasti veic vai nu visas plaušas izņemšanu, vai audzēja izoperēšanu un bronhu plastiku, plaši atverot krūškurvi. Atveseļošanās process pēc tik vērienīgas ķirurģiskas iejaukšanās bieži ir ilgs un smags, un ne visi to iztur. Savukārt

pēc šādas saudzīgas mazinvazīvas operācijas, kāda tika veikta pacientam, atgūšanās parasti notiek dažās dienās,

ļaujot pacientam visai ātri atgriezties ierastajā dzīves ritmā.

Turklāt operācijas laikā kopā ar audzēju pacients zaudēja tikai trešdaļu labās plaušas, kuras trūkums īpaši neietekmēs pacienta pašsajūtu un fiziskās spējas. Pacientiem, kuriem izņem visu plaušu, elpošanas nepietiekamības dēļ bieži nākas samierināties ar aizdusu un dažādiem ierobežojumiem fizisko aktivitāšu ziņā.

Neraugoties uz cienījamo vecumu, pacients pašlaik jūtas apmierinoši un drīz varēs doties mājās.

Tuberkulozes un plaušu slimību centra ķirurgi pēdējo gadu gaitā aizvien biežāk izmanto pašlaik modernāko un saudzīgāko videotorakoskopisko pieeju, kad operācija tiek veikta caur vienu vai vairākiem nelieliem iegriezumiem, izmantojot speciālus instrumentus un videokameru. «Angļu presē to dēvē par keyhole surgery jeb ķirurģiju caur atslēgas caurumiem, un tai ir ļoti daudz priekšrocību: mazāks pēcoperācijas sarežģījumu risks, ievērojami mazāk sāpju un ātrāka atlabšana pēc operācijas,» skaidro ķirurgs Rihards Mikilps-Mikgelbs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu