Rigvir advokāti vēršas pret RSU profesori Purviņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Renāte Briede / LETA

«Rigvir holding» pārstāvošais advokātu birojs «Sorainen» nosūtījis vēstuli Rīgas Stradiņa universitātei (RSU), vaicājot, vai profesores Santas Purviņas Latvijas Televīzijas raidījumā «4.studija» paustais par zāļu «Rigvir» efektivitāti ir viņas privātais vai arī universitātes viedoklis, aģentūra LETA uzzināja sarunā ar Purviņu.

Profesore atzina, ka jau bija gaidījusi šādu vēstuli un negrasās atkāpties no sava raidījumā paustā viedokļa, ka pētījumi, uz kuru pamata zāles tika apstiprinātas, nav veikti korekti un pilnvērtīgi.

Saņemtajā vēstulē no «Sorainen» arī pieminēts dokuments, kuru Purviņa kopā ar vairākiem citiem medicīnas speciālistiem parakstījusi, prasot izvērtēt «Rigvir» atrašanos kompensējamo zāļu sarakstā.

RSU pārstāvis Edijs Šauers sacīja, ka universitāte saņēmusi vēstuli no «Rigvir holding» pārstāvošā advokātu biroja un atbildi uz to sniegs nākamās nedēļas laikā. Kaut arī raidījumā paustais viedoklis bijis pašas Purviņas, ir jāņem vērā, ka viņa ir asociētā profesore un attiecīgo jomu ir pētījusi, piebilda Šauers.

Jau ziņots, ka vairākas ārstu profesionālās organizācijas prasīja Veselības ministrijai (VM) izvērtēt zāļu «Rigvir» atrašanos kompensējamo zāļu sarakstā un zāļu reģistrā, jo uzskata, ka pierādījumi «Rigvir» efektivitātei ir nepietiekami.

Organizācijas nosūtījušas attiecīgu vēstuli VM. Kā aģentūrai LETA pastāstīja viena no vēstules autorēm Rīgas Stradiņa universitātes Farmakoloģijas katedras vadītāja Santa Purviņa, profesionāļi uzskata, ar tiem pētījumiem, kas līdz šim veikti, nepietiek, lai «Rigvir» atrastos kompensējamo zāļu sarakstā. Viņa norādīja, ka ir jāveic zināmas prasības, lai medikamentu varētu izmantot ārstēšanā.

Kopš 2011.gada recepšu medikaments ir pilnībā kompensēts Latvijas pacientiem ar ādas melanomu. Savukārt 2015.gadā vēža viroterapija tika iekļauta ādas vēža un melanomas ārstēšanas klīniskajās vadlīnijās. Līdz šim viroterapiju ar «Rigvir» jau ir saņēmuši vēža pacienti no vairāk nekā 50 valstīm.

Kā liecina «Firmas.lv» informācija, SIA «Rigvir» pērn apgrozīja 533 055 eiro un nopelnīja 160 312 eiro. SIA «Rigvir» dibināta 2014.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2800 eiro. «Rigvir» īpašnieki ir Jurģis Auziņš - 51% -, Dite Venskus - 40% -, Ivars Kalviņš - 3% -, Andrejs Nollendorfs - 3% - un Katrīna Pumpuriņa - 3%.

«Rigvir» pieder 100% kapitāldaļu trīs uzņēmumos - SIA «Latima», SIA «Global Virotherapy Cancer Clinic» un SIA «Medserviceagency.eu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu