Opozīcija vēstulē Kučinskim pauž bažas, ka piedāvātie demogrāfijas pasākumi varētu būt nepārdomāti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Opozīcijas frakciju pārstāvji vēstulē Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) pauž bažas, ka piedāvātie demogrāfijas pasākumi varētu būt nepārdomāti, tāpēc par labāko risinājumu būtu jādiskutē Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā.

Opozīcijas frakcijas vērsušas ar vēstuli pie premjera, lai «šis valstiski svarīgais jautājums netiktu sasteigts un neradītu negatīvas sekas nākotnē, lai budžeta līdzekļi kalpotu konkrētam mērķim un netiktu izšķērdēti», aģentūrai LETA pauda Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs (S).

«Saskaņa», Latvijas Reģionu apvienība, «No sirds Latvijai» prasa, lai visi likumprojekti, kas saistīti ar demogrāfijas un sociālo jautājumu risināšanu un ir iekļauti nākamā gada budžeta paketē, tiktu nodoti Sociālo un darba lietu komisijai pirms nākamā gada budžeta likumprojektu paketes izskatīšanas.

«Izsvērtu, nesasteigtu, nepolitizētu un profesionālu lēmumu var pieņemt tikai tad, kad atbilstošos likumprojektus izskata parastajā kārtībā trīs lasījumos, iesaistot gan zinātniekus, gan ekspertus, gan sabiedrību un sabiedriskās organizācijas, kā arī izvērtējot citu valstu dažādu demogrāfijas un sociālo jautājumu uzlabošanas pasākumu pieredzi,» norāda opozīcijas deputāti. Budžets un saistītie likumprojekti Saeimā tiek skatīti divos lasījumos.

Demogrāfijas uzlabošanas un dzimstības veicināšanai ir valstiski svarīga politika ar dziļām sekām valsts attīstībai nākotnē, kas var veicināt būtiskas pārmaiņas sabiedrības struktūrā, uzsver deputāti. Vienlaikus viņi pauž, ka masu informācijas līdzekļos joprojām valda domstarpības starp politiķiem, zinātniekiem, ekspertiem, sabiedrību un sabiedriskajām organizācijām par iespējamiem risinājumiem. Tas liecinot, ka Ministru kabinetā apstiprinātais un uz Saeimu virzāmais demogrāfijas prioritāro pasākumu sekmēšanas finansējuma pieprasījums kopā ar valsts budžeta likumprojektu paketi, ir sasteigts un nepārdomāts.

«Tādēļ pastāv pamatotas bažas, ka demogrāfijas uzlabošana un dzimstības veicināšana šajā situācijā ir tikai un vienīgi politiskais populisms,» teikts opozīcijas vēstulē premjeram.

Neskatoties uz viedokļu kritisku dažādību Demogrāfisko lietu padomē, nākamā gada budžetam tika apstiprināti papildus 28 miljoni eiro, bet vēl pēc gada 32 miljoni eiro tieši trešā bērna atbalsta politikai, pabalstu palielināšanai. Vēlme piešķirt papildus līdzekļus trešā bērna atbalstam ir sabiedriski apsveicams solis. Taču pēc Labklājības ministrijas datiem Latvijā viens bērns ir 70% ģimeņu, tātad būtu loģiski arī censties īstenot ne tikai trešā, bet arī otrā bērna atbalsta politiku, akcentē opozīcijas deputāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu