Nākamgad studējošo kreditēšanai valsts galvojuma apmērs būs € 35,9 miljoni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Nākamgad studiju un studējošo kreditēšanai nepieciešamā valsts galvojuma apmērs būs tāds pats kā līdz šim - 35 956 620 eiro, otrdien lēma valdība.

Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par galvojamo projektu sarakstu iekļaušanai likumprojektā «Par valsts budžetu 2018.gadam» teikt, ka valsts vārdā sniedzamo galvojumu maksimāli pieļaujamais limits 2018.-2020.gadā ir indikatīvi ik gadu 36 miljoni eiro.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) iesniedza FM informāciju par studiju un studējošo kreditēšanai nepieciešamā valsts galvojuma apmēru 2018.gadam, plānojot, ka studējošo kreditēšanai ir nepieciešams valsts galvojums 10 756 620 eiro un studiju kreditēšanai - 25 200 000 eiro. IZM pieprasītais valsts galvojuma apmērs nepārsniedz FM noteikto limitu 2018.gadam.

Katru gadu banka, kurai būs tiesības piedāvāt studiju un studējošā kredītus ar valsts galvojumu, tiek izvēlēta Finanšu ministrijas rīkotāja izsolē. Astoņus gadus pēc kārtas par izsoles uzvarētāju atzīta «SEB banka».

2016.gadā «SEB banka» studentiem piešķīra 1817 kredītus par 9,11 miljoniem eiro, no kuriem 83% bija studiju kredīti, kas paredzēti studiju maksas segšanai, bet 17% - studējošā kredīti ikdienas tēriņiem. Vidējā kredīta summa pērn veidoja 5000 eiro. Visbiežāk kredītiem ar valsts galvojumu pieteicās studenti no Latvijas Universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Rīgas pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas un Biznesa augstskolas «Turība».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu