Arheologi atklājuši vienu no Ēģiptes piramīdu noslēpumiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sipa USA/ScanPix

Arheologi uzskata, ka viņiem izdevies atrisināt vienu no pasaules vēstures mīklām - kā senie ēģiptieši spēja pārvietot 170 000 tonnu kaļķakmens, kas bija nepieciešams Heopsa piramīdas uzbūvēšanai Gīzas kompleksā Kairas pievārtē.

Arheologi jau izsenis zina, ka daļa no lielākās un par vienu no septiņiem pasaules brīnumiem dēvētās Heopsa piramīdas būvniecībai nepieciešamajiem izejmateriāliem tika piegādāti no 13 kilometrus attālās Turas, savukārt granīta kluči līdz Gīzai mēroja ap 800 kilometru tālu ceļu. Turpretī par to, kā izejmateriāli pirms aptuveni 2550 gadu pirms mūsu ēras tika nogādāti no to ieguves vietas līdz Gīzas kompleksam, speciālistu vidū vienprātības nebija, raksta www.independent.co.uk.

Par to, kā senie celtnieki spēja no tonnām smagajiem akmens bluķiem uzbūvēt 146 metrus augstu, perfektas formas būvi, skaidru ziņu vēl nav. Tomēr tagad grupa arheologu, kuri strādā ap Gīzas piramīdu, ir

uzgājuši senu papirusa rulli, laivas atliekas un kanālu tīklu, kas sniedz jaunus pierādījumus par piramīdas būvniecības procesu.

Pjērs Teils (Pierre Tale) pēdējos četrus gadus pavadījis, cenšoties atšifrēt kāda sena papirusa ruļļa saturu. Īpaši interesants tas ir tādēļ, ka tā autors ir kāds būvniecības uzraugs. Viņa vārds, pēc speciālistu domām, bijis Merers, un viņš bijis atbildīgs par 40 augstas klases kuģotājiem.

Arheologi atklāja, ka tūkstošiem speciāli apmācītu strādnieku ar laivām kuģoja līdzās Nīlai izraktos kanālos, lai kaļķakmens bluķus pievestu iespējami tuvu Heopsa piramīdas būvlaukumam.

Šīs laivas bija sasietas ar pamatīgām virvēm, no kurām dažas ir pārcietušas gadu tūkstošus un aizvien ir labā stāvoklī.

Arheologi secinājuši, ka

kuģotāji pēc izejmateriālu iekraušanas laivās tās nogādājuši iekšzemes ostā vien dažus metrus no piramīdas pamatnes.

Kopumā Heopsa piramīdu veido 2,3 miljoni dažādu bluķu, kas Gīzā tika nogādāti divu gadu desmitu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu