Vairākas onkologu un veselības organizācijas atsakās piedalīties Čakšas diskusijā par «Rigvir»

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Vairākas Latvijas onkologu un veselības organizācijas atteikušās piedalīties veselības ministres Andas Čakšas sasauktajā diskusijā par to, vai «Rigvir» zālēm jābūt Valsts zāļu reģistra un kompensējamo zāļu sarakstā, informēja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pārstāve Santa Purviņa.

Viņa skaidroja, ka Latvijas Onkologu asociācija, Latvijas Onkologu-ķīmijterapeitu asociācija, Latvijas reto slimību speciālistu asociācija un RSU Farmakoloģijas katedras vadītāja iepriekš vērsās ar vēstuli pie Nacionālā Veselības dienesta, Zāļu valsts aģentūras un Veselības ministrijas kā pārraugošās iestādes ar lūgumu izņemt līdzekli «Rigvir» no valsts zāļu reģistra un kompensējamo zāļu saraksta, kā arī pārskatīt melanomas ārstēšanas vadlīnijas.

Tomēr, saņemot atbildes vēstuli, onkologu organizācijas atteikušās piedalīties Čakšas sasauktajā diskusijā, jo mediķus neapmierina vēstulē paustie argumenti, kāpēc «Rigvir» zālēm ir jābūt Latvijas valsts zāļu reģistra un kompensējamo zāļu sarakstā.

Onkologu organizācijas skaidro, ka nav saņemta atbilde uz galvenajiem jautājumiem, proti, kādi pētījumi ir pamatā produkta «Rigvir» iekļaušanai zāļu reģistrā, vai atsaucēs minētie pētījumi ir leģitīms pamats «Rigvir» iekļaušanai kompensējamo zāļu sarakstā un melanomas ārstēšanas vadlīnijās.

Organizācijas arī norāda uz interešu konfliktu, uzdodot retorisku jautājumu, kā ir iespējama objektīva diskusija apstākļos, kad veselības ministres padomniece onkoloģijas jautājumos ir «Rigvir» holdinga pārstāve Dace Baltiņa.

Pēc RSU pārstāves Purviņas paustā, Latvijas onkologi pauž sašutumu par izveidojušos situāciju, un uzsver, ka tagad Latvijas vārds pasaulē izskan apkaunojošā gaismā. «Amerikāņu onkologs Deivids Gorskis vairākos rakstos analizējis «Rigvir» pierādījumu bāzi un valsts amatpersonu, tai skaitā veselības ministres izteikumus publiskajā telpā. Līdz ar to tā vairs nav tikai pacientu, bet arī godīgu Latvijas ārstu, godprātīga Latvijas medicīnas tūrisma un Latvijas valsts tēla problēma. Tas ir skandāls, kas neapšaubāmi radīs negatīvu starptautisku publicitāti, graujot Latvijas kā valsts un Latvijas farmācijas industrijas un medicīnas tēlu,» uzsver Purviņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu