Bergmanis: Latvija ir un tiks aizsargāta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Ar pārliecību var teikt, ka Latvija ir un tiks aizsargāta, šodien starptautiskajā ārpolitikas un drošības forumā «Rīgas konference 2017» paziņoja Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Bergmanis norādīja, ka ir pienācis brīdis, kad visa pasaule saprot Velsas un Varšavas samitu laikā pieņemto lēmumu nozīmīgumu. NATO īstenotā aizsardzības un atturēšanas politika, kā arī veiksmīgā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izvietošana Baltijas valstīs un Polijā ir labākais apliecinājums alianses vienotībai, un Latvija ir neizsakāmi pateicīga par mūsu sabiedrotu solidaritāti, norādīja politiķis.

Bergmanis atzina, ka alianse šobrīd saskaras ar dažādiem izaicinājumiem mainīgās drošības situācijas dēļ. Krimas aneksija 2014. gadā, kā arī Krievijas īstenotā agresija un teroristiskā grupējuma «Daesh» aktivitātes mainījušas drošības situāciju reģionā. Ministrs arī pauda pārliecību, ka sarežģītās drošības situācijas dēļ jāturpina stiprināt alianses kaujas spējas, īpaši gaisa un jūras telpā, kā arī jāattīsta NATO uzsāktās iniciatīvas.

Tāpat Bergmanis norādīja, ka NATO ir nopietni jādomā par pamatvērtību stiprināšanu: «Domājot fundamentāli, arvien izteiktāka kļūst nepieciešamība nostiprināt NATO pamatvērtības. Cilvēkiem ir jāskaidro NATO loma un tas, kādēļ nepieciešams aizsargāt aliansi. Ja mēs sabiedrību par to nevaram pārliecināt, militārajām stratēģijām, ieročiem un aizsardzības budžeta pieaugumam nav būtiskas nozīmes.»

Ministrs dalījās Latvijas pieredzē, uzsverot, ka arvien vairāk tiek domāts par sabiedrības plašāku iesaisti aizsardzības procesos. Tiek attīstītas vairākas iniciatīvas, piemēram, veiktas izmaiņas vispārējā izglītības sistēmā, kā arī paaugstināts sabiedrības informētības līmenis, skolēniem, skolotājiem, uzņēmējiem un citām iedzīvotāju grupām organizējot lekcijas par aizsardzības nozares prioritātēm. Tas veicina iedzīvotāju izpratni, un Latvijas sabiedrība kopumā lepojas ar bruņotajiem spēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu