Žurnālistu asociācija: NEPLP saskatītās nepilnības Latvijas Radio lietvedībā nav pietiekošs pamats Roķes atlaišanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Nacionālās Plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) saskatītās nepilnības Latvijas Radio lietvedībā nav pietiekošs pamats atstādināt no amata Latvijas Radio valdes locekli Sigitu Roķi, aģentūru LETA informēja Latvijas Žurnālistu asociācijā (LŽA).

LŽA norāda, ka sabiedriskā radio vadības atlaišana ir galējs solis, reaģējot uz nopietniem pārkāpumiem.

LŽA pauž bažas, ka vadības maiņa brīdī, kad Latvijas Radio notiek vērienīgas strukturālās reformas, bremzēs to īstenošanu un medija attīstību. Valdes locekle bija galvenais virzītājspēks pārmaiņām, ilgstoša procesa rezultātā iegūstot kolektīva atbalstu un iesaisti, kas ir būtisks priekšnosacījums reformu īstenošanai. LŽA arī norāda, ka par Latvijas Radio atbildīgā NEPLP locekļa Ivara Āboliņa darba stils - iztirzāt atklātās nepilnības preses publikācijās, nevis tiešā kontaktā ar Latvijas Radio vadību - , kaitē sabiedriskā medija reputācijai.

Pārmaiņu vadība bez konstruktīva dialoga nav iespējama, taču NEPLP ir izvēlējies daudzus jautājumus risināt caur komentāriem publiskajā telpā, kas nav veicinājis uzticību starp sabiedrisko mediju un uzraugošo iestādi, kā arī kaitējis Latvijas Radio reputācijai, un tādējādi ir pretrunā ar sabiedrības interesēm, saka LŽA valdes priekšsēdētāja Rita Ruduša.

Valdes locekles atlaišana nav pirmais gadījums, kad NEPLP prakse ir izraisījusi asu LŽA kritiku. Jūlijā LŽA nosodīja NEPLP, jo tās sasauktā tikšanās ar sabiedrisko mediju vadību, lai pārrunātu LTV un LR lēmumus pārtraukt attiecības ar Ventspils domi bija klajā pretrunā ar redakcionālās neatkarības principu. Tāpat kritiku izpelnījās argumentētas diskusijas trūkums par NEPLP ierosinātajām radikālajām pārmaiņām sabiedriskā radio kanāla «Pieci.lv» formātā.

Jau ziņots, ka NEPLP ceturtdien nolēma izteikt neuzticību Roķei. Konkursu uz Roķes ieņemto Latvijas Radio valdes locekļa amatu programmu attīstības jautājumus plānots izsludināt tuvāko divu nedēļu laikā.

NEPLP loceklis Ivars Āboliņš žurnālistiem norādīja, ka Roķes darbība Latvijas Radio valdes locekles amatā ir radījusi padomei šaubas par to, vai viņa spēj saglabāt NEPLP kā Latvijas Radio kapitāla daļu turētāja uzticību valdes locekļa amata pienācīgai pildīšanai atbilstoši Latvijas Radio valdes nolikumam, ar valdes locekli noslēgtajam pilnvarojuma līgumam un NEPLP pieņemtajiem Latvijas Radio saistošiem lēmumiem, tajā skaitā NEPLP apstiprinātajiem valdes mērķiem un uzdevumiem.

NEPLP loceklis norādīja - katrs informācijas pieprasījums no Latvijas Radio ir novedis padomi pie «šokējošiem» un «graujošiem» atklājumiem, pie kā NEPLP ieskatā ir vainīga Latvijas Radio vadība.

Savukārt NEPLP priekšsēdētāja Dace Ķezbere skaidroja, ka Latvijas Radio valdes locekle ir zaudējusi padomes uzticību, jo ir konstatēti vairāki pārkāpumi Latvijas Radio darbībā, turklāt atkārtotās diskusijas par Latvijas Radio turpmāko attīstību nav pārliecinājušas par valdes locekles izpratni attīstīt to kā mūsdienīgu mediju ar caurspīdīgu un demokrātisku pārvaldības sistēmu.

Roķe Latvijas Radio valdē, atbildot par programmu attīstības jautājumiem, strādāja kopš 2015.gada janvāra. Taču kopš šā gada marta līdz augustam viņa bija vienīgā Latvijas Radio valdes locekle, jo NEPLP izteica neuzticību Latvijas Radio valdes priekšsēdētājam Aldim Pauliņam un valdes loceklim nodrošinājuma jautājumos Uldim Lavrinovičam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu