Pētījums: Latvijā cilvēki visvairāk uzticas skolotājiem un banku darbiniekiem, vismazāk - politiķiem un ierēdņiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas iedzīvotāji visvairāk uzticas skolotājiem, banku darbiniekiem un ārstiem, bet vismazāk - politiķiem, ierēdņiem un tiesnešiem, liecina sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS un zvērinātu advokātu biroja «Primus» augustā veiktais uzticēšanās pētījums.

Pētījumā respondentiem tika lūgts skalā no 1 līdz 10 novērtēt, cik ļoti, viņuprāt, var uzticēties noteiktu profesiju pārstāvjiem Atzīme «10» nozīmē «var pilnībā uzticēties», bet «1» - «nemaz nevar uzticēties», aģentūru LETA informēja sabiedrisko attiecību pārstāve Jana Jentkus.

Visaugstāko uzticēšanās vidējo rādītāju 7,18 ieguva skolotāji, kam seko banku darbinieki ar vidējo rādītāju 6,83, ārsti - 6,56, pārdevēji - 6,24, policisti - 6,06. Uzņēmēju vidējais uzticības rādītājs bija 5,92, kam seko advokāti ar vidējo rādītāju 5,73, tiesneši - 5,46, ierēdņi - 5,10. Viszemāko vidējo uzticības rādītāju ieguva politiķi - 3,44. Advokātu un tiesnešu profesijas gadījumā vairāk nekā piektdaļai respondentu bija grūti izdarīt vērtējumu, piebilst Jentkus.

«Uzticēšanās profesijai vai nodarbošanās veidam ir atspoguļojums vērtībām, kuras šo profesiju pārstāvji iemieso apkārtējo cilvēku acīs un sabiedrībā kopumā. Satraucoši ir tas, ka cilvēki salīdzinoši vismazāk uzticas tām profesijām un nodarbošanās veidiem, kas ir saistīti ar valsts pārvaldi un likumdošanas jautājumiem. Tas noteikti negatīvi ietekmē arī cilvēku attieksmi pret lēmumiem, ko šo profesiju pārstāvji pieņem, kas savukārt negatīvi ietekmē arī šo lēmumu ieviešanu dzīvē,» norāda zvērinātu advokātu biroja partnere Kristīne Gaigule-Šāvēja,

Viņa skaidro, ka uzticēšanās līmenim ir liela nozīme valsts pārvaldes un ekonomikas efektīvai funkcionēšanai. Pozitīvs pārsteigums, ko parādīja pētījums, ir augstā uzticēšanās banku darbiniekiem, kuri acīmredzot ir pierādījuši sevi kā šīs jomas profesionāļus, pauž Gaigule-Šāvēja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu