Ameriks par oligarhu sarunām: tās sarunas, ko piedēvē man, iespējams, ir runājis cits cilvēks

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs un Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks uzskata, ka tā dēvētās oligarhu sarunas ir montētas un viņam piedēvētās, iespējams, ierunājis kāds cits cilvēks, svētdienas vakarā vēstīja TV3 raidījums «Nekā Personīga».

Pēdējā laika smagāko tiesas spriedumu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu saņēmušas Rīgas brīvostas amatpersonas. Leonīdam Loginovam un vietniekam Aigaram Pečakam Rīgas apgabaltiesa piespriedusi ne tikai naudas sodus un aizliegumu ieņemt vadošos amatus brīvostā, bet arī atmaksāt valstij turpat 900 tūkstošus nelikumīgi iztērētos līdzekļus.

Ostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks saka, ka Pečaks un Loginovs darbu turpinās, kamēr spriedums nebūs stājies spēkā. Kāda KNAB viesnīcā «Rīdzenē» noklausīta un tagad atklātībā nonākusi saruna liek labāk saprast, kāpēc Ameriks Loginovu aizstāv, vēsta raidījums.

Rīgas brīvostas pārvaldē Valsts kontrolei bijis daudz ko pētīt. Aizdomas, ka ar ostas naudu amatpersonas rīkojas, kā ar savu, radušās arī iepriekš. Tomēr uz apsūdzēto sola Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs un viņa vietnieks Aigars Pečaks sēdās pēc Valsts galvenās audita iestādes 2014.gadā publicētā. Apsūdzība ir par trim epizodēm, un pārkāpumus var uzskatīt par salīdzinoši maznozīmīgākiem. Loginovs un Pečaks pārkāpuši ziedošanas kārtību un nelikumīgi izmaksājuši vairākus simtus tūkstošus lielus bonusus brīvostas darbiniekiem . Brīvosta prēmijas dāsni maksājusi vienmēr, taču krīzes dēļ Saeima 2009.gadā tās aizliedza ar likumu .

Ziedojot Liepājas Jūrniecības koledžai un cunami cietušajiem Japānā, brīvosta pārkāpa likumu – tai vispirms nauda bija jāieskaita valsts budžetā un par vairāk nekā 200 tūkstošiem eiro izlietojumu tad lemtu valdība. Ostas amatpersonas par šiem līedzekļiem izlēma vienpersoniski. Tiesā Loginovs un Pečaks aizstāvējās, ka tie nemaz neesot ziedojumi. Japānas gadījumā – tā bijusi dalības maksa starptautiskā organizācijā, bet ar koledžu – slēgts darījums.

Pirmajā instancē tiesnese Aija Āva Loginovu un Pečaku attaisnoja. Tesnesei radās šaubas, kā īsti likums piemērojams un šaubas kalpoja par labu apsūdzētajiem.

Otrajā instancē Rīgas apgabaltiesa triju tiesnešu sastāvā lēma, ka pierādījumi ir pietiekami. Loginovu un Pečaku atzina par vainīgiem dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā.

Loginovam un Pečakam piespriesti naudas sodi un valstij jāatmaksā nelikumīgi izmaksātie - turpat 900 tūkstoši eiro. Tāpat abiem vairākus gadus aizliegts ieņemt vadošus amatus brīvostas pārvaldē. Spriedums nav stājies spēkā. Jo pārsūdzēts Augstākajā tiesā.

Šā gada pavasarī ostas vadībā notika izmaiņas. Sacīdams, ka dodas pensijā, Loginovs pēc 23 gadu darba atstāja brīvostas pārvaldnieka amatu. Tomēr pilnībā viņš darbu nepameta, jo kļuva par ostas pārvaldnieka ārštata padomnieku.

Pečaks joprojām ir ostas amatpersona. Par viņu būs jālemj ostas valdei. To vada Andris Ameriks un valdē arī četri valsts pārstāvji. Aptaujātie valsts pārstāvji nepiekrīt, ka no Pečaka un Loginova darbībām osta būtu cietusi. Valde pirms tiesas sprieduma lūdza izvērtēt Loginova un Pečaka pārkāpumus. Un kāds auditorkompānijas atzinums bijis Loginovam un Pečakam labvēlīgs. Valde uz to paļāvās.

Valsts kontrole lūdza prokuratūru izmeklēt vēl kādu Rīgas brīvostas pārvaldes amatpersonu iespējamu likumpārkāpumu. Osta 2009.gada nogalē iznomāja savus velkoņus Ventspils mēra Aivara Lemberga bērniem piederošā «LSF holdings» meitas firmai. Uzņēmumu ostā ielaida, lai nepieļautu ostai nepakļāvīgas kompānijas darbību, kas sniedz tos pašus pakalpojumus. LSF holdings ostā nostrādāja trīs mēnešus, bet par velkoņu nomu nesamaksāja. Žurnālā Ir publicētās «oligarhu sarunas» iespējams atklāj, kā lietas sakārtotas.

2010.gada 11.oktobrī viesnīcā «Rīdzene» tiekas Ameriks, Lembergs un Ainārs Šlesers. Pirms dažām dienām Ameriks ievēlēts ostas valdes priekšsēdētāja amatā. Tam bija jāvāc balsis un palīdzību neliedza arī Lembergs. Tagad situācija ir pretēja, un Lembergs Amerikam prasa nokārtot, lai osta no viņa bērniem neprasa pusmiljonu lielo parādu. Loginovam esot dots kukulis. Ameriks sola izkļūt no konflikta, lai Lemberga bērniem parāds nav jāmaksā. Tā arī notiek, jo «LSF holdings» meitas uzņēmums bankrotē, bet osta pusmiljonu parādu tā arī neatgūst.

Aivars Lembergs: Tur atkal LSF holdings ir, nu, izīrēja tos..Nu, paņēma kukuli tur kaut kādus 300 tūkstošus dolāru, ja.. Izīrēja tur to skaut kādus velkoņus.. Bija būtiska vienošanās par kaut kādiem..

Andris Ameriks: Nē, nu tur bija valdes priekšsēdētāja vienošanās, tur nekādas..Bet tur jau nebija īstenībā ne pieņemts konkrēts.. tur jau paši paņēmām atpakaļ.

Aivars Lembergs: Nē, nu, saproti, viņi gāja uz kontraktu, ka viņiem būs zināms termiņš, ka viņi to naudu atpelnīs. Tagad iznāk, ka viņi tur ir palikuši, it kā pēc tiem aprēķiniem, brīvostas pārvaldei parādā 500 tūkstošus dolāru, ja?

Nu, es nezinu, varbūt mazāk vai kā, bet, nu..

Vārdu sakot, samaksāja Loginovam un kompānijai, naudu, ja. Tie paņēma. To, ko apsolīja, - neko neizdarīja, un vēl kompānija vēl palika parādā, ja..

Andris Ameriks: Nu, tur nekādu naudu nesamaksāja, beigās viss bija tikai par solījumiem..

Aivars Lembergs: Ja?

Andris Ameriks: Tieši tā, ja jau būtu samaksājuši..(smejas)

Aivars Lembergs: Āā!

Ainārs Šlesers: Nē, nu, Aivar, tā pozīcija ir tāda..

Aivars Lembergs: Pag, bet gribēju pabeigt šito jautājumu.Man tev lūgums būtu- varbūt varētu paskatīties, kā no tā konflikta vismaz iziet ārā.

Andris Ameriks : Es domāju, ka iziesim.

Andris Ameriks, Rīgas vicemērs, Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs (GKR)

Kāpēc jūs kā valdes priekšsēdētājs nepanācāt, ka no šīs kompānijas – no Lemberga bērniem pastarpināti piederošas kompānijas osta neatgūst pusmiljonu?

Bez komentāriem. Valdes priekšsēdētājam ir tikpat daudz varas kā pārējiem septiņiem valdes locekļiem.

Ja jūs palasīsiet likumu un ostas nolikumu, valdes priekšsēdētājs tikai vada sēdes un paraksta protokolus. Taču viņam nav nedz administratīvas varas, nedz ietekmes līdzekļu.

Bet par šo kompāniju jūs diezgan kompetenti izsakāties «oligarhu sarunās» , tur jums ir diezgan daudz informācijas. Lembergs saka, ka esot samaksāts Loginovam kukulis 300 tūkstoši un nekas nenotiekot?

Es teiktu tā, šīs oligarhu sarunas, kas musina sabiedrību, liela daļa no tām, tikai tad, kad parādīs man audio, tikai tad es tās komentēšu. Tās ir montētas, saliktas kopā.Droši varu teikt, ka tās sarunas, ko piedēvē man, iespējams ir runājis cits cilvēks.

Nav šodien ne manā stilā šādas pārrunas vest. Tikpat labi jūs šodien uz brokastu laiku šādas sarunas ierakstījāt, un tagad tās prasāt man komentēt.

Saeimas deputāts Andrejs Judins apstiprina, ka žurnālā publicētais fragments ir autentisks. Lai pārliecinātos,ka viens no runātājiem tiešām ir Ameriks, deputāts klausījies arī konkrētās sarunas audio versiju. KNAB epizodi ap ostas pazaudēto pusmiljonu tālāk nav izmeklējusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu