Latvijā nogādātas pirmās Austrijā iepirktās haubices

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Latvijā svētdienas vakarā nogādātas pirmās Austrijā iegādātās M109A5Oe haubices, kuras iegādātas, lai pilnveidotu Latvijas bruņoto spēku netiešās uguns atbalsta spēju, kā arī uzlabotu Latvijas spēju pilnvērtīgi integrēties NATO operācijās un mācībās, portāls TVNET uzzināja Aizsardzības ministrijā (AM).

Haubices atvestas ar prāmi, kas pietauvojies Liepājas ostā.

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis norāda, ka šo kaujas tehniku vienību iegāde ir nozīmīgs Nacionālo bruņoto spēku artilērijas papildinājums, kas ļaus uzlabot valsts aizsardzības spējas. "Haubices stiprinās Latvijas bruņoto spēku netiešās uguns atbalsta spēju, kā arī uzlabos Latvijas spēju pilnvērtīgi integrēties NATO operācijās un mācībās. Bet ikviens iedzīvotājs tās redzēs jau 18.novembra militārajā parādē Rīgā, par ko esmu īpaši gandarīts,» uzsver Bergmanis.

«Pašgājējhaubiču sistēmas iegāde ir uzskatāms apstiprinājums Nacionālo bruņoto spēku konsekventai attīstībai. Šis bruņojums dos ļoti nozīmīgu ieguldījumu netiešās uguns (artilērijas) atbalsta spēju pieaugumā un noteikti to nevajag uzskatīt par ekskluzīvu ieguldījumu kādā vienībā, bet šo ieroču daudzums un kvalitāte nosedz pilnu taktisko nepieciešamību. Šo projektu intensīvi strādājot īsā laika periodā ir paveikuši Aizsardzības ministrijas un bruņoto spēku eksperti, par ko esmu gandarīts un pateicīgs viņiem. Esmu pārliecināts, ka redzot bruņoto spēku attīstības gaitu, mūsu sabiedrībā tikai pieaugs pārliecība par to, ka mēs ne tikai gaidām palīdzību no sabiedrotajiem, bet arī paši darām visu iespējamo, lai izveidotu drošu Latvijas aizsardzības sistēmu,» norāda Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Šā gada aprīlī tika parakstīts divpusējs līgums starp Latvijas Aizsardzības ministriju un Austrijas Aizsardzības un sporta ministriju par M109A5Oe tipa pašgājējhaubiču sistēmu iegādi, tai skaitā uguns vadības un apmācības platformu iegādi. No Austrijas iegādātās 47 kaujas tehnikas vienības plānots saņemt līdz nākamā gada beigām. Haubices, ko iegādājusies Latvija no 2003. gada līdz 2007. gadam tika modernizētas un pēc tam iekonservētas.

Šā gada augustā Austrijā noslēdzās Latvijas bruņoto spēku haubiču apkalpošanas speciālistu praktiskā apmācība par tehnikas izmantošanu.

Vienas vienības izmaksas, atkarībā no tās modifikācijas (haubice, uguns vadības vai apmācību platforma), ir no 60 000 līdz 140 000 eiro.

Pašgājējartilērijas sistēmas M109A5Oe A tipa haubice, kas ir agrāko A2 un A3 tipa haubiču modernizētā versija ar 39 kalibra M185 stobru, šobrīd ir arī Austrijas bruņoto spēku arsenālā. Tās šāviena attālums ir 22 kilometri ar standarta munīciju, savukārt ar uzlabotas darbības munīciju šāviena distances attālums ir 30 kilometri. Haubice spēj atklāt uguni minūtes laikā no uzdevuma saņemšanas, kā arī pēc uguns uzdevuma veikšanas 30 sekunžu laikā atstāt uguns pozīciju.

Austrijas piedāvātajai 155 mm pašgājējartilērijas sistēmai M109A5Oe ir instalēta pusautomātiskā lādēšanas iekārta, inerciālā navigācijas sistēma, elektrosistēma, artilērijas uguns vadības sistēma. Tās modifikācija paredz, ka haubice spēj atklāt uguni minūtes laikā no uguns uzdevuma saņemšanas, kā arī pēc uguns uzdevuma veikšanas 30 sekunžu laikā atstāt uguns pozīciju. Tāpat ar labi apmācītu haubices apkalpi ir iespējams izšaut līdz pat 12 šāviņus minūtes laikā. Turklāt savu spēku aizsardzībai platforma ir aprīkota ar 12,7 mm ložmetēju.

Savukārt Uguns vadības centrs M109A5Oe ir austriešu modifikācija M109 platformai, ar saglabātu standarta korpusu un demontētu lielgabalu, tādējādi palielinot iekšējo telpu. Platforma aprīkota ar taktisko artilērijas skaitļotāju ar printeri, radiostacijām un papildus 28 V ģeneratoru. Savu spēku aizsardzībai platforma aprīkota ar 80 mm dūmu granātu sistēmu un 12,7 mm ložmetēju.

Autovadītāju apmācību platformas M109 ir domātas praktiskās braukšanas apmācību veikšanai.

Pirmdien, uz valsts autoceļiem virzienā no Liepājas ostas caur Rīgu uz Ādažu bāzi, notiks pastiprināta militārās tehnikas kustība. Nacionālie bruņotie spēki atvainojas par sagādātajām neērtībām un lūdz ar izpratni izturēties pret iespējamajiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas var rasties militārās tehnikas pārvietošanās dēļ.

Militārās tehnikas kolonnas pavada Militārā policija, Valsts policija vai Pārvietošanas koordinācijas centrs. Tuvojoties militārās tehnikas kolonnai, bruņotie spēki aicina autovadītājus ievērot ceļu satiksmes noteikumus un netraucēt kolonnu kustību, piemēram, mēģinot to apdzīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu