Vairāki NSL deputāti apsver iespēju pamest Saeimas frakciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Neapmierinātībā ar partijas vadības darbu un neizpratnē par Ingunas Sudrabas rīcību parlamentārās izmeklēšanas komisijā vairāki viņas vadītās «No sirds Latvijai» (NSL) Saeimas frakcijas deputāti apsver iespēju pamest frakciju un turpināt darboties kā neatkarīgie deputāti, vēsta laikraksti «Latvijas Avīze» (LA) un «Diena».

Pagaidām gan neviens nesteidzoties rakstīt iesniegumu par izstāšanos no NSL frakcijas cerībā, ka 28.oktobrī gaidāmais «NSL» kongress varētu viest kādas pozitīvas pārmaiņas.

«Es par šo jautājumu tagad nevēlētos īpaši runāt, bet nenoliedzu, ka kongresā es gribu uzstāties ar savu redzējumu partijas attīstībai. Mums organizācijā ir daudz sasāpējušu jautājumu. Ja mans piedāvājums netiks uzklausīts, tad neizslēdzu iespēju vēl šā sasaukuma laikā pamest partiju un Saeimā strādāt kā neatkarīgais deputāts,» ceturtdien pēc Saeimas sēdes sarunā žurnālistiem paudis «NSL» deputāts Arvīds Platpers. Kā vēsta LA, viņš arī pieļauj, ka nākamajās Saeimas vēlēšanās varētu nestartēt, jo jūtas politikā savu paveicis.

Līdzīgās pārdomās šobrīd atrodoties arī deputāte Silvija Šimfa. Viņa esot satraukta par partijas vadības tuvredzību organizācijas attīstīšanas jautājumā. «Es un citi kolēģi valdes sēdē ne reizi vien esam runājuši par nepieciešamību nostiprināt partiju, jo esam samērā laba organizācija. Uz vēlēšanu brīdi mums bija labs reitings, bet šobrīd tas ir kritiski zems, kas rada grūtības ar jaunu biedru piesaistīšanu. Ja intensīvi nestrādāsim pie partijas stiprināšanas, tad nākamajās Saeimas vēlēšanās varam palikt zem 5% barjeras. Šo to partijas vadība sadzirdēja, bet lielākoties diemžēl nē. Tādēļ situācija izskatās arvien bēdīgāka,» LA sacījusi Šimfa, piebilstot, ka ļoti nevēlas sagraut NSL frakciju.

Ja 28.oktobra NSL kongress neviesīs pozitīvas pārmaiņas, Šimfa varētu izstāties no partijas, bet turpināt darbību frakcijā līdzīgi, kā rīkojās no «Vienotības» aizgājušie politiskās organizācijas «Kustība Par» pārstāvji, vēsta LA. «Tas būtu kā kompromisa variants, kas, no vienas puses, ļautu iezīmēt manu pozīciju, bet, no otras puses, turpināt konstruktīvi strādāt parlamentā,» spriedusi deputāte.

Arī NSL frakcijā strādājošais Ringolds Balodis, kurš nav partijas biedrs, uzmanīgi vērojot notikumus frakcijā, bet par tās pamešanu pagaidām neesot izlēmis. Laikrakstam «Diena» Balodis apstiprinājis, ka uz 13.Saeimu vairs nestartēs NSL sarakstā. Viņš arī neplānojot pievienoties partijai «KPV.LV», uz kuras dibināšanas kongresu bija ieradies kā viesis. «Tā būs smaga izšķiršanās, un es rūpīgi vērtēšu, kam pievienoties,» «Dienai» atzinis Balodis. NSL frakcijā viņš plānojot nostrādāt līdz šīs Saeimas pilnvaru beigām.

Kā vēsta LA, neformālās sarunās «NSL» pārstāvji neslēpj, ka viņos neizpratni radījusi arī partijas līderes Sudrabas rīcība tā dēvētās oligarhu lietas parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadībā, piemēram, lēmums par konsultantiem piesaistīt ar smagos noziegumos apsūdzēto Ventspils mēru Aivaru Lembergu saistītus cilvēkus.

Sudraba, lūgta komentēt partijas biedru neapmierinātību, LA noliegusi, ka šajā jautājumā būtu kādas problēmas. Viņasprāt, tās ir tikai spekulācijas, jo konkrēti deputāti paši viņai neesot devuši nekādus mājienus par savām bažām. «Nepiekrītu ari pārmetumiem, ka organizācija ir novājināta. Gada laikā mums pienākuši klāt ap 100 jaunu biedru, kopīgais biedru skaits ir krietni virs 500 cilvēkiem, esam nodibinājuši jaunas nodaļas. Tās vērtības, ar kurām ienācām politikā, joprojām turam godā. Svarīgi, lai Latvija būtu tāda valsts, kurai ikviens var uzticēties, un domāju, ka ar savu ikdienas darbu šo uzticību stiprinu,» laikrakstam sacījusi Sudraba.

NSL Saeimas frakcijā patlaban ir septiņi deputāti. Ja trīs no viņiem frakciju pamestu, tā beigtu pastāvēt, jo saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli frakcijā jābūt vismaz pieciem deputātiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu