Latvieši negrib uz ielas palīdzēt svešiniekiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaules ziedošanas indeksā 2017 Latvija atrodas tikai 131. vietā, turklāt gada laikā piedzīvots kritums par 18 vietām. Fonda «ziedot.lv» vadītāja Rūta Dimanta uzsver, ka, no 10 eiro ziedojot vienu eiro, nabagāki nekļūsim, taču varēsim kopā paveikt daudz labu darbu, savukārt biedrības «Latvijas Pilsoniskā alianse» direktora pienākumu izpildītāja Kristīne Zonberga kritumu indeksā saista ar iedzīvotāju neziņu par saviem ienākumiem turpmākajos gados.

Šajā pētījumā iedzīvotāju aptaujās tika vērtēti trīs kritēriji – naudas ziedojumi, brīvprātīgais darbs un palīdzība svešiniekam. Ja cilvēki nejūtas tik droši un stabili par savu nākotni un ir neziņā, kādā nodokļu režīmā dzīvosim nākamajā gadā, tad arī ziedošanas apjomi krītas, tā šo tendenci skaidro Kristīne Zonberga.

Runājot par palīdzēšanu svešiniekam, Rūta Dimanta stāsta, ka tradicionāli esam zemā vietā tieši šajā pozīcijā.

Ikdienā tas nozīmē brīdī, kad redzam uz ielas kādu, kuram ir problēmas, iet klāt un vaicāt, vai nepieciešama palīdzība. Šāda rīcība vairāk raksturīga dienvidu tautām, tāpēc arī Latvija ierindojas tik zemu ziedošanas indeksā.

Rūta Dimanta arī daļēji izprot šo rīcību, jo iepriekšējos gadus daudzi cilvēki ir saskārušies, ka uz ielas mēģina dabūt naudu, lai tiktu uz Ludzu, kas ir klasisks piemērs, kad cilvēks saskaras ar krāpnieku, tādējādi arī brīdī, kad kādam citam tiešām būs vajadzīga palīdzība, to saņemt būs grūtāk.

Viņa arī akcentē ziedošanas un palīdzības sniegšanas nozīmīgumu sabiedrības saliedētības kontekstā, jo kurš gan cits, ja ne mēs paši, rūpēsimies par sevi. Ja valsts budžetā šobrīd nav tik daudz naudas, lai nodrošinātu dažādas līdzcilvēku vajadzības, tad mēs varam atvērt savu maku. Ja mums ir 10 eiro, no kuriem vienu eiro ziedojam, no tā nabagāki nekļūsim, taču, liekot vienu eiro pie otra, kopā iespējams izdarīt daudz labu lietu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu