Pulkvedis Lejiņš: Latvijas rīcībā ir nepieciešamās aizsardzības spējas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Kopā ar sabiedrotajiem rīkotas militārās mācības jebkuram agresoram demonstrē, ka Latvijas rīcībā ir vajadzīgās spējas un vēlmes, lai aizstāvētos, ja būs tāda nepieciešamība, pirmdien žurnālistiem atzina Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Ilmārs Atis Lejiņš.

Ādažu poligonā vairāk nekā 400 karavīru no ASV, Kanādas vadītās kaujas grupas Latvijā un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) piedalās ASV spēku Eiropā vadītajos apvienotajās sauszemes spēku un gaisa spēku mācībās «Bayonet Shield 2017». Militārās mācības «Bayonet Shield» norisinās vairākās NATO valstīs, un šogad īpaša uzmanība pievērsta Baltijas valstu spējām uzņemt sabiedroto karaspēku.

Tā pulkvedis Lejiņš pastāstīja, ka šobrīd Latvija un Baltijas valstis ir sasniegušas tādu līmeni, kurā ir ļoti vienkārši ASV spēkus, kuri parasti dislocējas Dienvidvācijā, ar visu apmācības programmu pārcelt uz šo reģionu. «Pāris gadus atpakaļ tas būtu prasījis daudz vairāk koordinācijas nekā tagad. Tagad Latvija ir gatava profesionāli uzņemt [ASV] bruņotos spēkus un ar tiem sastrādāties,» uzsvēra pulkvedis Lejiņš. «Esam pieraduši transportēt militārās vienības, un tagad tā ir ikdiena. Mēs rādām jebkuram agresoram, ka mums ir spējas un vēlmes, kā arī kapacitāte, ja būs nepieciešamība [aizsargāties],» norādīja Lejiņš.

ASV papildu 600 karavīrus uz Baltijas valstīm nosūtīja saistībā ar Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām «Zapad 2017». Par to, vai Ādažu poligonā notiekošie treniņi «Bayonet Shield 2017» ietvaros ir atbilde uz «Zapad 2017», pulkvedis Lejiņš pauda, ka tos organizē ASV saskaņā ar savu apmācību programmu. «ASV bataljona mācību plānā pašreiz ir kvalifikācijas celšanas kursi. Šoreiz viņi to dara Baltijā. Tas, ka jūnijā amerikāņi nomainījās pret Kanādas vadīto kaujas grupu, tā ir evolūcija, bet tas nenozīmē, ka viņu te nekad vairs nebūs,» skaidroja Lejiņš, norādot, ka ASV karavīri Latvijā turpinās piedalīties dažādās militārajās mācībās arī nākotnē.

Mācību iezīme ir arī tāda, ka tajās savas sadarbības spējas trenē ASV un Kanādas vadītās kaujas grupas karavīri, bet Latvijas armijas pārstāvji tajās tieši nepiedalās, bet gan nodrošina uzņemšanas un atbalsta funkcijas. «Mums ir citi uzdevumi. Sauszemes spēku kājnieku brigāde gatavojas savam vingrinājumam «Sudraba bulta» [kas notiks oktobra otrajā pusē],» tā pulkvedis.

Paši amerikāņu karavīri ar Latvijas nodrošināto militāro mācību rīkošanai ir apmierināti, atzina ASV 173.brigādes 91.pulka 1.eskadras preses virsnieks leitnants Džosefs Deivijs (Joseph Davey). Viņš pastāstīja, ka būšana Latvijā nodrošina iespējas trenēties gan ar latviešiem, gan ar visām NATO kaujas grupas valstīm. Tāpat amerikāņiem esot lieliska iespēja apgūt tehniku un ieročus, kuru izmanto citas NATO dalībvalstis.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

«Mums ir pārsteigums, cik ļoti labi cilvēki no dažādām valstīm spēj strādāt kopā. Tiek izmantotas piecas sešas valodas - latvietis, spānis, polis, amerikānis, mēs visi spējam sastrādāties. Mums ir arī lieliska iespēja saprast, uz ko ir spējīga dažāda tehnika un ieroči, kuru izmanto alianses dalībvalstis. ASV mēs šādu tehniku un ieročus neredzam,» atzina Deivijs.

Mācības Ādažu poligonā norisināsies līdz otrdienai, 3. oktobrim. Aizsardzības ministrija brīdina, ka mācību laikā diennakts gaišajā un tumšajā laikā būs dzirdami īslaicīgi trokšņi un militārās aviācijas gaisa kuģu pārlidojumi. Tāpat tiek atgādināts, ka NBS rudenī intensīvi turpināsies mācību cikls. Vingrinājumu laikā pa Latvijas autoceļiem pārvietosies gan Latvijas, gan sabiedroto bruņoto spēku militārā tehnika, bet gaisa telpā lidos militārās lidmašīnas un helikopteri.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

NBS lūdz iedzīvotājus ar sapratni izturēties pret notiekošajām mācībām, īslaicīgi radītajiem trokšņiem, militārās aviācijas gaisa kuģu pārlidojumiem un iespējamiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem. Iespēju robežās operatīvā informācija būs pieejama bruņoto spēku Twitter profilā @Latvijas_armija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu