VM: Nepārskatot tarifus, nebūs iespējams novērst mediķu trūkumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Nepārskatot pakalpojuma tarifus veselības nozarē, netiks novērsta viena no būtiskākajām problēmām - ārstniecības personu trūkums valsts finansēto pakalpojuma sniegšanas nodrošināšanai, secinājusi Veselības ministrija (VM).

Šodien valdība pieņēma zināšanai VM informatīvo ziņojumu par tālāku rindu samazināšanu sekundārā ambulatorā veselības aprūpē, kurā ministrija norāda, ka, nepārskatot pakalpojumu tarifus, nesamazinot ārstniecības personu pagarināto darba laiku, saskatāma ārstniecības personu trūkuma un izdegšanas sindroma palielināšanās. Jau tagad abas problēmas rada būtiskus riskus veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas pieejamībai un kvalitātei, norāda VM.

Ministrijā skaidro, ka atsevišķa pieejamības pastāvīga palielināšana, nepārskatot pakalpojuma tarifus, vērtējama kā stratēģiski neefektīva.

Vienlaikus ministrija par ilgtspējīgu nozares attīstības reformu uzskata pieejamības pakāpenisku palielināšanu kontekstā ar pakāpenisku darba samaksas pieaugumu līdz divām tautsaimniecībā vidējām darba samaksām ārstiem, kā arī vidējam personālam 60% un zemākajam personālam 40% apmērā no ārsta darba samaksas, atbilstoši no valsts budžeta rastajam finansējumam un strukturālajam ietaupījumam.

VM skaidro, ka ārstniecības iestāžu ierobežotās kapacitātes dēļ pastāvīgs pieejamības palielinājums ārstniecības iestādēs ar esošo resursu nodrošinājumu nav iespējams. Šī iemesla dēļ turpmākais pieejamības pieaugums nodrošināms darba apjoma no privātā sektora uz publisko pārvirzīšanas gadījumā, novirzot tam pietiekamu finansējumu atalgojuma palielināšanai. Vienlaikus, apzinot ārstniecības iestādes, secināts, ka pie esošajiem tarifiem ārstniecības iestādes nav gatavas ieguldīt papildus līdzekļus personāla algošanā, lai nodrošinātu pieejamāku un plašāku valsts veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu.

Ziņojumā norādīts, ka ārstniecības iestāžu pieejamās kapacitātes ietvaros šogad un 2018.gadā papildus iespējams sniegt 883 183 ambulatoros pakalpojumus par 16,2 miljoniem eiro. Ar minēto pakalpojumu pieejamības pieaugumu plānots nosegt kopumā 50% no pacientu gaidīšanas rindu garuma. 2019.gadā būtu iespējams papildus sniegt vēl 335 073 pakalpojumus par 3,8 miljoniem eiro, attiecīgi nosedzot 50% no rindu garuma.

Ziņojumā arī secināts, ka ārstniecības iestāžu ierobežotās kapacitātes dēļ pastāvīgs pieejamības palielinājums ārstniecības iestādēs ar esošo resursu nodrošinājumu nav iespējams, līdz ar ko turpmākais pieejamības pieaugums nodrošināms pārvirzot ārstniecības personālu no privātā sektora uz publisko, novirzot tam pietiekamu finansējumu atalgojuma palielināšanai. Tomēr, apzinot ārstniecības iestādes secināts, ka pie esošajiem tarifiem ārstniecības iestādes nav gatavas ieguldīt papildus līdzekļus personāla algošanā, lai nodrošinātu pieejamāku un plašāku valsts veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu.

Pēc VM paustā, līdz 2020.gadam plānots par trim gadiem palielināt veselīgi nodzīvoto mūža gadu skaitu, sasniedzot 57 gadus vīriešiem un 60 gadus sievietēm, kā arī par 11% samazināt potenciāli zaudēto mūža gadu rādītāju.

Kā norāda VM, lai palielinātu veselīgi nodzīvoto mūža gadu skaitu, kā arī samazinātu potenciāli zaudētos mūža gadus, pacientiem nepieciešams nodrošināt savlaicīgu diagnostiku un ārstēšanu slimību agrīnā stadijā, kas sniedz ne tikai medicīniski, bet arī ekonomiski efektīvāku rezultātu nekā neatliekamās medicīniskās palīdzības vai plānveida stacionārās palīdzības sniegšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu