KM 2018.gada budžets būs par € 6 miljoniem lielāks; lielāko daļu novirzīs atalgojuma palielināšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Kultūras ministrijai (KM) 2018.gada budžets būs par sešiem miljoniem eiro lielāks nekā šogad un lielāko daļu no tā novirzīs darbinieku atalgojuma palielināšanai, šodien Saeimas atbildīgajā komisijā pastāstīja kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) un KM valsts sekretārs Sandis Voldiņš.

Melbārde skaidroja, ka KM tradicionāli kā prioritāti izvirza kultūras nozares darbinieku atalgojuma palielināšanu, lai tā turas vidējās algas līmenī.

2018.gadā kultūras nozares darbinieku atalgojuma pieaugumam paredzēti 4,4 miljoni eiro, no kuriem kultūras nozares speciālistu un darbinieku atalgojuma palielinājumam plānoti 3,8 miljoni eiro un KM pārziņā esošo izglītības iestāžu mācībspēku atalgojuma palielinājumam - 0,6 miljoni eiro, aģentūru LETA informēja ministrijas pārstāve Lita Kokale.

Atalgojuma pieaugumu kultūras nozarēs strādājošajiem neveido tikai papildu valsts budžetā piešķirtais finansējums nākamajam gadam, bet arī citi avoti, tajā skaitā iekšējo resursu pārdale, pašu ieņēmumu prognozes palielinājums muzejos un citās iestādēs un sociālo iemaksu likmes izmaiņas, skaidro KM pārstāve.

Tāpat paredzēts apmēram vienu miljonu eiro atvēlēt Valsts kultūrkapitāla fondam - gan radošo personu atbalsta programmai, tajā skaitā finansiālam atbalstam bezdarba gadījumos un slimības pirmajās dienās, gan sniedzot atbalstu reģionālajiem kultūras centriem.

Arī sakrālā mantojuma atbalstam 2018.gadā paredzēts viens miljons eiro, kas praksē vairāk izpaudīsies kā atbalsts remontam jumtiem un logiem, kā arī apkurei, lai īpašumi neiet bojā, skaidroja KM valsts sekretārs.

Viņš arī pastāstīja par situāciju ar ēku remontdarbu iepirkumiem, kuros ir notikusi iestrēgšana. Viens no tiem ir Rakstniecības un mūzikas muzejs, kura rekonstrukciju, visticamāk, izdosies pabeigt 2018.gadā.

Tāpat aizķeršanās ar iepirkuma procedūru ir bijusi attiecībā uz Jauno Rīgas teātri un Rīgas pils Konventa (Kastelas) daļu, kur remontdarbus iecerēts noslēgt 2021.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu