VUGD: Dzīvojamo māju iemītnieki visbiežāk nav iepazīstināti ar ugunsdrošības instrukcijām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), divu mēnešu laikā pārbaudot 991 dzīvojamo māju, kā vienu biežākajiem pārkāpumiem konstatējis iedzīvotāju neiepazīstināšanu ar ēkas ugunsdrošības instrukciju, informēja VUGD.

Lai pārbaudītu ugunsdrošības prasību ievērošanu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās, kā arī ņemot vērā traģisko ugunsgrēku Londonā un Latvijā notikušos ugunsgrēkus daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās, VUGD līdz 15.septembrim izlases kārtībā veica ugunsdrošības pārbaudes daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās visā valstī.

Divu mēnešu laikā tika veiktas ugunsdrošības pārbaudes 991 daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā. Pārbaužu rezultāti liecina, ka raksturīgākie ugunsdrošības prasību pārkāpumi ir saistīti ar to, ka nav veiktas elektroinstalācijas pārbaudes, kā tas bija konstatēts 812 ēkās no visām pārbaudītajām mājām. Tāpat vairāk nekā puse pārbaudīto dzīvojamo māju iedzīvotāji nav iepazīstināti ar dzīvojamās mājas ugunsdrošības instrukciju.

Vismaz trešdaļai no pārbaudītajām ēkām nav izstrādāta dzīvojamās mājas ugunsdrošības instrukcija vai nepieciešama tās pārstrāde, kā tas novērots vismaz trešdaļai no pārbaudītajām ēkām. Savukārt ēkās, kurās ierīkota automātiskā dūmu un karstuma kontroles sistēma vai iekšējā ugunsdzēsības ūdensvada krāni, lielākoties minētās ugunsdrošībai nozīmīgās inženiertehniskās sistēmas nav darba kārtībā.

Cita starpā 230 pārbaudītajās dzīvojamās mājas tika konstatēta materiālu un priekšmetu uzglabāšana tiem neparedzētās vietās - kāpņu telpās, gaiteņos, tehniskajās telpās, kā arī evakuācijas ceļu neatbilstība ugunsdrošības prasībām - aizdarītas durvis evakuācijas ceļos, pieļauta materiālu un priekšmetu glabāšana.

VUGD ik gadu veic dzīvojamo māju ugunsdrošības pārbaudes, bet šogad līdztekus plānotajām ugunsdrošības pārbaudēm, kā arī ņemot vērā notikušos ugunsgrēkus tieši daudzstāvu dzīvojamās ēkās, izlases kārtībā Rīgas pilsētā tika pārbaudītas 12 stāvu un augstākas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, pārējās republikas pilsētās - sešas un vairāk stāvu ēkas, bet novados - ugunsdrošības pārbaudes tika veiktas trīs un vairāk stāvu ēkās.

Pārbaudīto daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldniekiem vai īpašniekiem ir uzdots novērst konstatētos ugunsdrošības prasību pārkāpumus noteiktā termiņā, kā arī tie ir informēti par atbildību, ja šie pārkāpumi netiek novērsti noteiktajā laikā.

VUGD atgādina, ka daudzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotājiem ir pienākums rūpēties ne tikai jārūpējas par sava īpašuma ugunsdrošību, bet arī par ugunsdrošības prasību ievērošanu dzīvojamās mājas koplietošanas telpās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu