Valsts kontrole vērtēs vecāku līdzmaksājumus Rēzeknē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/littlesourire

Valsts kontrolē (VK) izvērtēs revīzijas nepieciešamību Rēzeknes pilsētas domē par, iespējams, nelikumīgiem līdzmaksājumiem, kas jāveic vecākiem par bērnu ēdināšanu speciālajās pirmsskolas izglītības iestādēs, trešdien vēstīja «LNT Ziņas».

No šā gada 1. februāra divos Rēzeknes speciālajos bērnudārzos vecākiem ir jāsedz puse no bērna ēdināšanas izmaksām. Līdzmaksājums ir noteikts 2,13 eiro dienas vai 2,36 eiro diennakts grupā. Vecāki, kuriem līdz šim par ēdināšanu nebija jāmaksā, šādu pašvaldības lēmumu apstrīdēja tiesā un vērsās arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

Izvērtējot situāciju, vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) Rēzeknes domes lēmumu apturēja un vērsās pie valsts kontrolieres ar lūgumu veikt revīziju Rēzeknes domē. «Mēs uzskatām, arī tiesībsargs un Izglītības un zinātnes ministrija [uzskata], ka dome ir pārkāpusi normatīvo aktu prasības, pieņemot šo lēmumu par līdzmaksājumu. Acīmredzot ir jābūt rīcībai. Galu galā, ja šeit ir bijis gadījums, ka vecāki ir maksājuši nepamatotu naudu, tad iet runa par to, cik nepamatotu, cik daudz un vai šeit nebūtu jābūt rīcībai, ka vecākiem šī nauda būtu jāsaņem atpakaļ,» saka ministrs.

VK revīzija Rēzeknē pēc papildus dokumentu izvērtēšanas būtu iespējama vēl šogad, «LNT ziņām» atzina valsts kontroliere. «Mums ir noteikti arī kritēriji, pēc kuriem mēs vērtējam visus šos iesniegumus. Mēs jau skatīsimies, analizēsim, un pēc tam, ja VK Padome apstiprinās šo revīzijas tēmu, mēs tādu arī varētu veikt,» saka Elita Krūmiņa.

Tikmēr Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs («Saskaņa») ministra lēmumu uzskata par nelikumīgu, jo pēc vecāku pieteikuma ierosinātā lieta, kurā spriedums gaidāms 20. oktobrī, šobrīd tiek skatīta Rēzeknes Administratīvajā tiesā. Ministra lēmumu Rēzeknē nepilda un neplāno to darīt. «Mēs varam pieņemt domes sēdē lēmumu nepildīt VARAM lēmumu, jo tas nav likumīgs. Nebija tiesības ministram tādā veidā rīkoties. Un tālāk ir procedūras. Satversmes tiesa un tā tālāk. To visu mēs esam gatavi darīt un aizstāvēt savas tiesības,» saka Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs.

Bartaševičs līdzmaksājuma ieviešanu pamato ar to, ka no šā gada speciālo izglītības iestāžu uzturēšana ir novelta uz pašvaldību pleciem. Valsts dotē tikai pedagogu algas. Divu speciālo bērnudārzu uzturēšana Rēzeknes domei šogad izmaksāšot vairāk nekā pusmiljonu eiro. Meklējot veidu, kā šo summu samazināt, dome piemērojusi speciālajiem bērnudārziem tādu pašu kārtību kā parastajiem. Līdzmaksājums skar apmēram 60% no 280 speciālo bērnudārzu audzēkņiem.

Pēc speciālo izglītības iestāžu nodošanas pašvaldībām pagaidām šis ir pirmais šāds precedents. Tomēr VARAM pieļauj, ka varētu sekot jaunas sūdzības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu