Bijusī NMPD vadītāja: Dienesta mediķus vajadzētu atalgot arī par darba intensitāti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Atlīdzības likumā vajadzētu noteikt, ka cilvēkam maksā ne tikai par personīgo ieguldījumu, bet arī par darba intensitāti, norādīja bijusī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Sarmīte Villere.

Viņa norādīja, ka neatliekamajā medicīnā jāstrādā ar noteiktu tempu un intensitāti, tāpēc daļa mediķu ātri pamet šo darbu, saprotot, ka šāds darbs nav domāts viņiem. «To, protams, nevar pārmest - ir cilvēki, kuri brīnišķīgi strādā mierīgos apstākļos, bet ir arī tādi trakie, kuriem patīk temps un sižetu maiņa, tomēr tas atstāj ietekmi,» atzina Villere.

Pēc viņas paustā, NMPD gandrīz 70% jauniešu brauc no perifērijas, un viņiem Rīgā jāīrē dzīvokļi, kas, bez šaubām, ir dārgi. Visu vajadzību dēļ viņi ir spiesti pat doties otrā darbā, un tas gan izdedzina jauno kolēģi, gan atņem viņam laiku, kuru varētu veltīt, lai mācītos un pilnveidotu sevi.

Villere norādīja, ka reģionos izsaukumi ir gari, bet to nav daudz, savukārt Rīgā izsaukumu ir vismaz trīs reizes vairāk. Kolēģiem, kas strādā ar lielu intensitāti, būtu jābūt šai intensitātes piemaksai.

Bijusī NMPD vadītāja piebilda, ka NMPD darbā grūta ir ne tikai darba intensitāte, kas īpaši liela ir NMPD mediķiem Rīgā, bet arī darbs naktīs. «Ja man kāds prasītu, ko es savā mūžā nevēlētos darīt atkal, tas būtu darbs naktīs. Ar to es vēlos teikt, ka nakts darbam jābūt labi apmaksātam, jo pacienti diemžēl mēdz saslimt arī naktīs,» uzsvēra Villere.

Viņa informēja, ka patlaban par darbu naktīs piemaksa ir 75% apmērā, bet viņa domā, ka tie nav griesti. Strādājot naktīs, tiek salauzts dabiskais bioloģiskais ritms. «Es naktīs strādāju 25 gadu garumā. Kad to beidzu, man vajadzēja divus gadus, lai atgrieztos normālā darba režīmā.»

Jau ziņots, ka pēdējo dienu amatā Villere aizvadīja 25.augustā. Viņa aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka izlēmusi pamest dienesta direktores amatu, jo progress NMPD neesot noticis nepietiekami strauji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu