Bijušais diplomāts izmanto valsts vārdu un sola tirgot termiņuzturēšanās atļaujas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Kāds agrākais Ārlietu ministrijas darbinieks uzsācis plaša mēroga biznesu. Viņš sola atbalstu IT jautājumos, nodrošinot apsardzi, juridiskās konsultācijas, palīdzību tirgojot un pērkot īpašumus kā arī izkārtojot termiņuzturēšanās atļaujas Latvijā. Kā partnerus savam privātajam biznesam bijušais diplomāts norādījis Latvijas simtgades biroju un Ekonomikas ministriju, svētdienas vakarā ziņoja TV3 raidījums «Nekā personīga».

Valsts prezidenta Raimonds Vējoņa brauciens šī gada pavasarī uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem iegājis ne tikai ar uzņēmēju veidotiem kontaktiem. Vējonis pēkšņi esot saņēmis aicinājumu no ietekmīga Saūda Arābijas uzņēmēja Halifa al Saifa ieturēt maltīti kādā no Dubajas debesskrāpjiem. Nolemts operatīvi rīkoties un vakariņas apmeklēt. Kad kopā ar kancelejas vadītāja vietnieci Egitu Kazeku un Ārlietu ministrijas valsts sekretāru Andreju Pildegoviču prezidents ieradies, atklājies, ka vakariņās piedalīsies arī Ainars Šlesers un bijušais pagaidu pilnvarotais lietvedis no vietējās Latvijas vēstniecības Rūdolfs Brēmanis.

Šlesers Dubajā bija ieradies kā viņa un ekspremjera Andra Šķēles uzņēmuma «Multi capital holdings» īpašnieks. Neoficiāli avoti Nekā personīga apstiprināja, ka Šlesers vietējos biznesmeņus iespējams mēģinājis pierunāt pirkt nekustamo īpašumu Rīgā Zaķusalā. Vakariņas ar Latvijas valsts prezidenta Vējoņa piedalīšanos bijis Šlesera žests vietējiem šeihiem, lai nodemonstrētu savus plašos sakarus un ietekmi.

Ārlietu ministrijas valsts sekretāram agrākā Latvijas vēstniecības darbinieka Brēmaņa ierašanās uz tikšanos kopā ar Šleseru esot bijis pamatīgs pārsteigums. Jo Brēmanim īsi pirms valsts prezidenta vizītes tika atņemta pielaide valsts noslēpumam. Kāpēc tas izdarīts, ministrija neatklāj.

Brēmanis, vēl strādājot diplomātiskajā sektorā, soctīklos plaši atrādījis savus braucienus uz Afganistānu, Kuveitu, Irāku. Valda Dombrovska un Laimdotas Straujumas valdību laikā bieži ceļojis kopā jau ar valdības līmeņa delegācijām. Bijis arī Ārlietu ministrijas Ārējo ekonomisko sakaru veicināšanas nodaļas vadītājs un kopā ar ministriem spriedis par sakariem ar ārvalstīm. Darbs ministrijā viņam pavēris plašas iespējas dibināt kontaktus un pazīšanos, norāda raidījums.

Šonedēļ «Nekā Personīga» pamanīja, ka šī gada februārī dibināta Rūdolfa Brēmaņa firma «Middle East Latvia Holding» izveidojusi mājas lapu internetā, kurā partneriem no ārvalstīm sola visplašākā spektra sadarbības iespējas - tirgojot nekustamos īpašumus, nodrošinot kiber un fizisko apsardzi, konsultējot finanšu jautājumos. Kā arī solot iespēju nokārtot uzturēšanās atļauju Latvijā. Firmas jurisdiskā adrese atrodas kādas daudzdzīvokļu mājas dzīvoklī. Kā birojs uzrādīta adrese Ģertrūdes ielā. Mājas pārvaldniece gan apgalvo, ka šādas firmas te nav.

Lai arī «Middle East Latvia Holding» dibināta tikai februārī, tā internetā lepojas ar vairāk nekā 13 gadu ilgu pieredzi uzņēmējdarbībā un globāla mēroga valstu savstarpējo attiecību attīstīšanā. Kā partneri mājas lapā norādītas divas Latvijas valsts institūcijas – Latvijas 100 gades birojs un Ekonomikas ministrija. Abas institūcijas norāda, ka ar Brēmani viņām kontakta nav un viņš nepamatoti izmanto to zīmes.

Tās pašas dienas pēcpusdienā šī mājas lapa vairs nebija pieejama. Rūdolfs Brēmanis sarakstē ar «Nekā Personīga» apgalvoja, ka nolīgtie mājas lapas izstrādātāji to tikai testējuši. Tāpēc lapa nonākusi «online» režīmā. Savukārt valsts iestādes un institūcijas esot bijuši tikai kā papildus avoti, kur interesentiem meklēt ziņas par Latviju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu