No traucējumiem Krievijas mācību «Zapad» laikā cietis arī «Tele 2»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik / Reuters

No mobilo sakaru traucējumiem Kurzemes piekrastē militāro mācību «Zapad» laikā cietušas arī operatora «Tele 2» frekvences. Savukārt Nacionālās Drošības komisijas deputātiem ticis ziņots, ka traucējumus, iespējams, izraisījis Krievijas jaunākās paaudzes sakaru slāpētājs. Tas centies ietekmēt objektus Ēlandes salā Zviedrijā, kas atrodas tieši pretī Kurzemes piekrastei. Zviedrijā tai laikā notika pēdējo 10 gadu lielākās militārās mācības «Aurora 17», svētdienas vakarā vēstīja TV3 raidījums «Nekā personīga».

Lai iejauktos mobilo tīklu frekvencēs, Krievijas armijas rīcībā ir vesels ieroču arsenāls. Stacionārās iekārtas, kas spēj līdz pat 500 kilometu tālu ietekmēt frekvences. Kuģi, kas var braukt lēni gar krastu un ietekmēt objektus, kuri atrodas valsts iekšienē un mazi droni, ko ir grūti pamanīt pat ar radariem uz zemes.

Latvijas bruņotie spēki 1.septembrī piefiksējuši Krievijas karakuģi Serpukhov 563 sešu jūras jūdžu attālumā no Latvijas teritoriālajiem ūdeņiem. Serpukhov ir viens no jaunakajiem Baltijas flotes kuģiem, būvēts 2015.gadā. No tā raķeti var aizšaut 1500 kilometru attālumā. Kuģi var aprīkot ar visa veida papildus tehniku, arī sakaru slāpēšanas ierīcēm.

Dienu iepriekš 30.augustā mobilo sakaru operatori LMT un Tele2 ziņoja valsts uzņēmumam Elektoniskie sakari, ka Kurzemes piekrastē mobilo sakaru torņos 900 megahercu frekvencē saziņa ir pārtraukta.

VAS «Elektroniskie sakari» Tehniskā departamenta direktors Māris Aleksandrovs norāda, ka informācija par traucējumiem saņemta no vairākām bāzes stacijām Kurzemes piekrastē - no sākuma tā bija Ventspils puse, bet laika gaitā šis signāls, pārvietojoties, radīja traucējumus arī Liepājas pusē. Spriežot pēc aparatūras, operatoru sniegtās informācijas, pēc traucētajām bāzes stacijām varēja saprast, ka traucējumu avots pārvietojas.

Tai laikā Zviedrijā notika vērienīgākās militārās mācības pēdējos 10 gados, Aurora 17. Piedalījās 19 000 karavīru, tai skaitā 1000 amerikāņu un 30 latviešu. Mācībās tika izspēlēts uzbrukums stratēģiski svarīgajām salām Baltijas jūras vidū – Gotlandei un Ēlandei. Ēlandes salā ASV armija bija izvietojusi zenītraķešu sistēmu Patriot.

Zviedru portāls «Metri» ziņoja, ka šai laikā pie ziemeļu Ēlandes krastiem ir parādījies kāds nezināms lidojošs objekts. Tas bijis piecus, sešus metrus garš un vietējos iedzīvotājus izbiedējis. Šie notikumi savā starpā ir sasaitīti. Ar šādu ziņojumu pagājušajā nedēļā ir iepazīstināti Saeimas Nacionālās drošības komisijas deputāti. Latvijas piekrastes mobilie sakari cietuši tādēļ, ka bijis mēģinājums izsist no ierindas iekāras Ēlandes salā. To paveikusi Krievija.

Tiesa, Militārās izlūkošanas dienests piekodinājis, ka šīs ziņas ir neapstiprinātas un vēl pārbaudāmas. Dažas dienas vēlāk ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs laikrakstam Vašington Post paziņoja, ka Latvija varētu būt cietusi no plašāka uzbrukuma, kas bijis vērsts pret Zviedriju. «Mūsu varasiestādes analizē versiju, ka komunikāciju negadījumam, kas radies ZAPAD mācību laikā pret Ēlandes salu, bijusi tieša ietekme Latvijā,» laikrakstam teica ministrs.

«Tas, ka ir bijuši traucējumi, tas, ka tie ir bijuši nopietni traucējumi un to jau paši mobilo telefonu operatori ir apsriprinājuši, ir teikuši, ka avots ir kaut kur jūrā un tas ir tas, kas man liet teikt diezgan nopietni, ka, kurš ir pārvietojies, tas ir avots jūrā, kurš ir pārvietojies, tas man liek ar diezgna lielu ticamības pakāpi teikt, ka šis gadījums ir īpaši analizējams. Analizējams arī, kas ir bijis mērķis. ir dažādas spekulācijas par to, kas ir bijis mērķis, mums ir pietiekami nopietns pamats domāt, ka ne tikai Baltijas valstis ir bijušas šī te impulsa objekts vai subjekts, kā no mēs viņu varam nodēvēt,» raidījumam norādīja Rinkēvičs.

Rinkevičs saka, ka, ja oficiāli apstiprināsies Krievijas iejaukšanās Latvijas sakaros un, ja Krievija šādu rīcību atkārtos, tad ir iespējams runāt par NATO 5.panta iedarbināšanu, jo no 2015.gada uzbrukums valsts komunikāciju sistēmām arī ir uzbrukums valstij.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu