Kontrabandistu izdoma, slēpjot cigaretes, ir apbrīnojama

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts ieņēmumu dienests

Laiki mainās, mainās arī veidi, kā kontrabandisti slēpj cigaretes, kuras grib pārvest pāri robežai. Pašlaik bieži vien cigaretes tiek atrastas akmeņogļu kravās, kastes tiek stiprinātas pie vilcieniem, kā arī tiek pārveidotas privātās automašīnas, TVNET sacīja VID ģenerāldirektores vietniece un Muitas pārvaldes direktores pienākumu izpildītāja Ingrīda Gulbe-Otaņķe.

Viņa skaidroja, ka pašlaik muitā tehniskais nodrošinājums ir ļoti labs, pieejami skeneri un citas iekārtas, lai būtu iespējams pārbaudīt kravas. «Salīdzinot visas tās Eiropas Savienības dalībvalstis, kurām ir ārējā sauszemes robeža, tad mēs varam teikt, ka mūsu rīcībā esošais aprīkojums ir viskvalitatīvākais un labākais,» teica Gulbe-Otaņķe.

Foto: Valsts ieņēmumu dienests

Gulbe-Otaņķe turpināja – muitai pieejami trīs skeneri, kuri izbūvēti uz sliežu ceļiem, lai varētu pārbaudīt kravas. Vilcienam pārbaudes laikā nav jāapstājas, pietiek, ka sastāvs tam cauri izbrauc noteiktā ātrumā.

Kontrabandas cigaretes tiek atrastas gan ar skeneriem, gan ar citiem veidiem. Tās reizēm tiek slēptas arī lokomotīvēs, pārvadāšanā reizēm iesaistīti arī mašīnisti un viņu palīgi.

Nelegālās cigaretes neslēpj tikai akmeņogļu kravās

«Cigaretes netiek slēptas tikai akmeņogļu kravās. Pēdējā laikā ļoti daudz tiek fiksēti gadījumi, kad tās tiek slēptas zem vagonu konstrukcijām. Piemēram, kādreiz bija lielas, melnas kartona kastes, tad tagad tās ir ļoti šauras, garas, citādākas formas, ar domu, ka tās būs grūtāk atrast,» sacīja Gulbe-Otaņķe.

Tāpat cigaretes slēpj dažādas «beramkravās», vagoniem tiek pārbūvētas sienas, veidotas viltus sienas, aiz kurām tiek slēptas preces.

Foto: Valsts ieņēmumu dienests

«Ir bijuši gadījumi, kad katrs dēlis kravā ir bijis iefrēzēts un iefrēzētajā vietā rūpīgi, pa paciņām, saliktas nelikumīgās cigaretes,» par kontrabandistu izdomu stāstīja Gulbe-Otaņķe. Tāpat bijis gadījums, kad kravā it kā jābūt bundžām ar ķīmiskām vielām, taču tajās paslēptas cigaretes, bet, lai svars būtu atbilstošs, klāt bija piebērtas smiltis.

«Tiešām reizēm reizēm pārņem izbrīns, kā tādu daudzumu iespējams noslēpt vienā «Peugeot» automašīnā. Tās metodes ir ļoti dažādas,» teica Gulbe-Otaņķe.

Cigaretes pāri robežai mēģina pārvest ne tikai automašīnās

Ļaudis cigaretes no citām valstīm pāri robežai cenšas pārvest ne tikai izmantojot automašīnas, tās tiek slēptas arī zem apģērba, pasažieru autobusos. Gadījumā, ja kontrabandas cigaretes tiek atrastas pasažieru autobusā, sainim, somai nav saimnieka, vai arī viņš pats nepiesakās.

Foto: Valsts ieņēmumu dienests

«Biežāk tiek slēptas cigaretes, tās ir vieglākas, piemēram, paciņas ar līmlentēm aptinot ap ķermeni, vai kādās garākās zeķēs sabāztas iekšā,» pauda Gulbe-Otaņķe.

Diemžēl, grēko arī muitas darbinieki

Gulbe-Otaņķe norādīja, ka tam, vai muitas darbinieki ir godīgi, nepieciešams sekot līdzi visu laiku, tāpēc dažādas pārbaudes tiek veiktas regulāri, piemēram, tiek vētīts, vai darbības, kuras veic muitas darbinieki, ir pareizas un precīzas un atbilst tam, kā tās ir jāveic.

«Jāsaka, ka mums katru gadu ir gadījumi, kad mēs konstatējam faktus, ka ir muitnieki, kuri, visticamāk, ir iesaistījušies kādās noziedzīgās darbībās. Ir gadījumi, kad tiek sākti kriminālprocesi, ir gadījumi, kad pret darbiniekiem tiek sāktas disciplinārlietas un to rezultātā darbinieki tiek atbrīvoti no darba. Šādi atbrīvošanas gadījumi mums arī ir,» klāstīja Gulbe-Otaņķe.

Foto: Valsts ieņēmumu dienests

Runājot par pārkāpumu būtību, Gulbe-Otaņķe sacīja, ka tie ir dažādi - ir konstatēts viltus eksports- tiek noformēti dokumenti, ka kāda krava ir atstājusi Latviju, bet tai brīdī tās kravas nemaz nav bijis, vai nav bijis tādā apjomā. «Gadījumi ir atšķirīgi, bet tādi diemžēl ir,» viņa piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu