Tieslietu ministrs vairs nedrīkstēs dot pavēli lietot šaujaumieročus ieslodzīto grautiņu gadījumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodien atbalstīja grozījumu sagatavošanu likumā, ka paredzēs atteikties no tieslietu ministra tiesībām grautiņu gadījumā ieslodzījuma vietās dot pavēli pielietot šaujamieročus. Attiecīgos grozījumus apņēmusies sagatavot Tieslietu ministrija (TM).

Jautājums aktualizējās pēc tam, kas Latvijas Juristu apvienība nāca ar šādu ierosinājumu. Tas tapis LJA rīkotajā zinātniskajā diskusijā par tiesību normu, teikts apvienības valdes priekšsēdētāja Riharda Bunkas vēstulē Saeimas komisijai.

Pašlaik likumā ir noteikts, ka, ja ieslodzījuma vietā notiek ar grautiņiem, dedzināšanu vai ķīlnieku sagrābšanu saistītas masu nekārtības, masveida pretošanās amatpersonām un ja ar citiem līdzekļiem pārtraukt šīs darbības nav iespējams, šaujamieročus drīkst pielietot pēc tieslietu ministra, Tieslietu ministrijas valsts sekretāra, Ieslodzījumu pārvaldes (IeVP) priekšnieka vai viņa vietnieka mutvārdu rīkojuma.

Tagad paredzēts no likuma svītrot tieslietu ministra vai Tieslietu ministrijas valsts sekretāra tiesības dot šādu pavēli.

Tādējādi tiks atstātas pilnvaras dot komandu šaut tikai IeVP priekšniekam un vietniekam, skaidro LJA pārstāvji.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) pauž atbalstu šīm izmaiņām, norādot, ka šādos gadījumos rīkojuma došana pielietot šaujamieročus ir amatpersonu ar speciālām dienesta pakāpēm kompetencē atbilstoši viņu zināšanām un prasmēm. Vienlaikus viņš vēstulē komisijai norāda, ka jāparedz, ka tieslietu ministrs nekavējoties jāinformē par attiecīgā rīkojuma došanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu