Tieslietu ministrijas budžets nākamgad palielināsies par 3%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Tieslietu ministrijas (TM) 2018.gada budžeta būs 230,4 miljoni eiro, kas ir par septiņiem miljoniem eiro jeb 3% vairāk nekā 2017.gadā, informēja TM.

«Nākamā gada budžetā būtiskāko palielinājumu TM paredzējusi tiesnešu atalgojumam. Tiesnešu atalgojuma palielināšanai sperts pirmais solis - paaugstinot esošo tiesnešu atalgojumu līdz pat 20%, tādējādi nodrošinot amata statusam, funkcijām un atbildībai atbilstošu atlīdzību,» sacīja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).

Kopumā prioritārajiem TM pasākumiem nākamgad tiks novirzīti 5,2 miljoni eiro, no kuriem daļu līdzekļu plānots veltīt Uzņēmumu reģistra (UR) Publisko reģistru modernizēšanai, lai iedzīvotājiem atvieglotu un vienkāršotu dokumentu iesniegšanu UR.

Papildus TM un Valsts valodas centrs (VVC) nākamajā gadā turpinās aktīvi strādāt pie valsts valodas lietojuma uzraudzības stiprināšanas, veicinot VVC sabiedrisko palīgu aktīvu iesaisti un iedzīvotāju konsultēšanu, lai samazinātu valsts valodas lietojuma pārkāpumu skaitu. Tāpat VVC izstrādās lietotni, kas ļaus ikvienam iedzīvotājam ziņot par iespējamiem Valsts valodas likuma pārkāpumiem, tādējādi veicinot sabiedrības līdzdalību valsts valodas aizsardzībā. Lai stiprinātu un sekmētu valsts valodas uzraudzību, nākamgad plānots arī paaugstināt VVC inspektoru atalgojumu par 20%.

TM informēja, ka 2018. gadā Valsts probācijas dienesta (VPD) darbinieku atalgojums palielināsies aptuveni par 15%. Tādējādi plānots novērst regulāru kadru mainību un personāla noturības problēmas, kā arī stiprinātu uzraudzību VPD klientiem sabiedriskā darba izpildē - VPD darbinieki nodrošina un rūpējas, lai kriminālnoziedznieki neapdraudētu Latvijas valsts iedzīvotāju dzīvību, dzimumneaizskaramību, veselību un īpašumu.

Tāpat ministrijā norādīja, ka būtisks palielinājums plānots arī uzturlīdzekļu izmaksā. No 2018. līdz 2020. gadam pakāpeniski pieaugs no Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas izmaksāto valsts garantēto uzturlīdzekļu apmērs bērniem un pilngadīgām personām, kas turpina iegūt izglītību Latvijā. Bērnam līdz septiņu gadu vecumam nākamgad tie būs 98,90 eiro ik mēnesi, 2019. gadā - 103,20 eiro ik mēnesi, 2020.gadā - 107,50 eiro ik mēnesi. Bērnam no septiņiem līdz 21 gadam, kurš iegūst izglītību Latvijā, nākamgad tie būs 118,25 eiro ik mēnesi, 2019.gadā - 122,55 eiro ik mēnesi, bet 2020.gadā - 129 eiro ik mēnesi.

TM arī norādīja, ka 2018. gadā TM turpinās arī līdzekļu ieguldīšanu tiesu darbībā, nodrošinot fizisko apsardzi, uzstādot novērošanas kameras un metāla detektorus tiesās, lai uzlabotu tiesu darba organizāciju un pastiprinātu drošību tiesu iestādēs. Tāpat līdz ar Vispārīgās datu aizsardzības regulas ieviešanu 2018. gada maijā nākamā gada budžetā paredzēti līdzekļi pasākumiem, kas sekmēs efektīvāku fizisko personu datu aizsardzības pamatprincipu ieviešanu nacionālajā līmenī.

Jau ziņots, ka otrdien, 10. oktobrī Ministru kabinets apstiprināja valsts budžeta likumprojektu 2018. gadam. 2018. gada budžeta likumprojekts vēl jāskata Saeimā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu