Skolās īstenos apjomīgu iekštelpu gaisa kvalitātes pētījumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Veselības inspekcija līdz 2022.gada nogalei apkures sezonas laikā virknē skolu pētīs iekštelpu gaisa kvalitāti, sagatavojot ieteikumus tās uzlabošanai.

Pētījuma mērķis ir izvērtēt Latvijas vispārizglītojošo mācību iestāžu vides kvalitātes svarīgu rādītāju - iekštelpu ogļskābās gāzes (CO2) koncentrāciju, veicot objektīvus mērījumus, un sagatavot uz pierādījumiem balstītus ieteikumus izglītības iestāžu iekštelpu gaisa kvalitātes uzlabošanai.

Inspekcijas aicinājumam piedalīties pētījumā šī mācību gada pirmajā semestrī atsaukušās deviņas izglītības iestādes. Paredzēts, ka pētījums turpināsies līdz 2022.gada decembrim un uzaicinājumi dalībai tajā 2017./2018.gada otrajā semestrī ir nosūtīti nākamajām 11 skolām atbilstoši izglītības iestāžu atlasei, kas aptver visus Latvijas plānošanas reģionus un apdzīvotās vietas tipus. 2018.gada pirmajā ceturksnī pētījumu paredzēts īstenot Rīgā, skaidro inspekcijā.

Pētījums notiks apkures sezonas laikā - no oktobra līdz martam. Vienā izglītības iestādē tas ilgs vienu mācību nedēļu. Inspekcijā skaidro, ka pētījuma darbinieki apsekos izglītības iestādi, mācību telpas, intervēs pedagogus un skolas administrāciju. Tāpat mācību telpās izvietos mērierīces, kas ar datu uzkrājēja palīdzību reģistrēs CO2 koncentrāciju un citus iekštelpu gaisa kvalitātes rādītājus. Vienlaikus skolotājiem tiks lūgts aizpildīt mācību telpas ikdienas aktivitāšu dienasgrāmatu.

Pētījuma rezultātā speciālisti sagatavos konkrētās skolas iekštelpu gaisa kvalitātes apsekojuma ziņojumu, ieteikumus vides veselības riska faktoru mazināšanai, tajā skaitā pietiekamas iekštelpu gaisa kvalitātes nodrošināšanai.

Ar to inspekcija arī cer veicināt Parmas deklarācijas par vidi un veselību un Sabiedrības veselības pamatnostādņu 2014.-2020.gadam izvirzīto mērķu sasniegšanu attiecībā uz bērniem drošu un veselīgu iekštelpu vidi mājās, skolā un bērnudārzā.

Inspekcija atgādina, ka nepietiekama mācību telpu ventilācija ir saistīta ar piesārņojošu vielu daudzuma pieaugumu, infekcijas slimību izraisītāju pieaugumu iekštelpu gaisā, skolēnu koncentrēšanās un uztveres spēju kritumu, nogurumu, kas ietekmē mācību rezultātus.

Projekta īstenošana sākta 2.oktobrī. Pirmdien inspekcija sākusi projekta «Izglītības iestāžu vides kvalitātes un drošuma pētījums» īstenošanu.

Pētījums ir Veselības ministrijas Eiropas Savienības fonda projekta «Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi» daļa.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu