Zinātnieki ar gēnu inženieriju vēlas atslēgt spermatozoīdu ražošanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zinātniskajā presē ar zināmu regularitāti aktualitāti gūst un tad atkal noplok interese par vīrieša atbildību izsargāties no grūtniecības, piemēram, ar kontracepcijas tablešu palīdzību.

Mičiganas štata universitātē ir veikts pētījums, un tas aprakstīts arī izdevumā Nature Communications, kurā jaušama vīrišķo kontracepcijas tablešu radīšanai.

Pētījums nodēvēts par «vīrišķās izsargāšanās ģenētiskajiem pamatiem». Tajā aprakstīto eksperimentu rezultāti gan neliecina, ka izmantotās metodes tik drīz izsargāšanās nolūkā varēs izmantot cilvēki, taču Ņujorkā bāzētās Veila Kornela Medicīniskās koledžas (Weill Cornell Medical College) uroloģijas speciālists Peters Šlēgels uzskata, ka potenciāls ir milzīgs.

Proti, zinātnieki atklājuši, ka ar gēnu modificēšanas metodi CRISPR (nevēlamās genoma daļas bloķēšana) var apturēt spermatozoīdu ražošanu peļu tēviņu organismos. Gēns, kuru pētnieki bloķēja ir atbildīgs par fermentu, kurš gādā, lai spermatozoīdi būtu «pareizi». Šī gēna bloķēšana savukārt nozīmē, ka peļu tēviņi kļuva sterili, raksta Newsweek.com.

Ir diezgan tāls ceļš ejams līdz laboratoriskajā darbā ar pelēm gūtie panākumi varētu dot labumu arī cilvēkiem, tomēr Šlēgels uzskata, ka grauzēji šajā ziņā ir lielisks piemērs. Viņš norāda, ka tādi grauzēji, kā peles un žurkas ir ārkārtīgi efektīgi spermatozoīdu ražotāji un, ja jau šo procesu izdodas apturēt mazajos dzīvniekos, faktiski ir garantēts, ka metode nostrādās arī vīriešos.

Tai pašā laikā jāatzīst, ka šis pētījums ir tikai pirmais solis virzībā uz reāli lietojamas izsargāšanās metodes izstrādi. Tas tādēļ, ka lielākā daļa vīriešu, kuri perspektīvā piekristu izmantot kontracepcijas tabletes par spermatozoīdu ražošanu atbildīgo gēnu bloķēšanai, kādudien varētu arī vēlēties, lai viņu organisms ražošanu atsāk.

«Jums jāaptur 100 miljonu spermatozoīdu saražošana dienā, nelikvidējot ražošanas nākotnes potenciālu,» sacījis Šlēgels.

Ir arī virkne citu problēmu, kas saistītas ar vīriešu kontracepcijas tabletēm. Piemēram, tām jāspēj pārvarēt bioloģiskā barjera, kas sēkliniekos neļauj nonākt vairumam no asinīs izšķīdinātajām vielām. Arī blakusefektu apjomam būtu jābūt tik mazam, cik vien iespējams.

Pēc Šlēgela teiktā gan noprotams, ka tik ātri viss vīriešu kontracepcijas tabletes aptieku plauktos nesanāks. Ir jāierēķina ne tikai pētījumu un izstrādes periods, bet arī medikamentu apstiprināšanas periods. Tāpat jāņem vērā, ka šādas tabletes pat var nebūt pieprasītas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu