Klementjevs rosinās likuma izmaiņas, lai pensionāri ar invaliditāti saņemtu atvieglojumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Deputāts Andrejs Klementjevs (S) rosinās likumā noteikt, ka personām ar invaliditāti, kuras saņem tikai pensiju, atvieglojumus piemēro Valsts sociālas apdrošināšanas aģentūra (VSAA). Likuma izmaiņas esot nepieciešamas, lai pensionāri ar invaliditāti saņemtu viņiem pienākošos atvieglojumus, informēja parlamentārietis.

Politiķis skaidroja, ka Valsts kontroles revīzijas ziņojumā secināts, ka 2016.gadā vismaz 8747 pensionāru ar invaliditāti nesaņēma viņiem pienākošos atvieglojumus, līdz ar to kopsummā zaudējot 1,3 miljonu eiro, lai gan valsts iestāžu rīcībā bija informācija par personu invaliditāti. Šo pensionāru ikmēneša iztikas līdzekļi samazinājās vidēji par 12,4 eiro, kas ir nozīmīga summa, ņemot vērā, ka izmaksātās pensijas vidējais apmērs Latvijā pērn bija 297 eiro, akcentē Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāts.

VSAA papildu atvieglojumus cilvēkiem ar invaliditāti piemēro tikai tad, ja pensijas saņēmējs ir Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) ievadījis informāciju par atvieglojumiem, kas šai personai pienākas par invaliditāti. Saskaņā ar likuma pašreizējām prasībām personai ar invaliditāti kļūstot par pensionāru vai pensijas saņēmējam saņemot invaliditāti, personai ir jāvēršas VID, lai atkārtoti valstij sniegtu informāciju par tai piešķirto invaliditāti, norāda Klementjevs.

VK ziņojumā tika analizēti dati un konstatēts, ka 36 000 pensionāru bija personas ar invaliditāti, tai skaitā 16 000 pensionāru pensija bija lielāka par pensionāra neapliekamo minimumu, un tām bija tiesības saņemt arī atvieglojumu par invaliditāti. Revīzijā konstatēts, ka 2016.gadā vairāk nekā 63% pensionāru ar invaliditāti VSAA nepiemēroja papildu atvieglojumu par invaliditāti, vērš uzmanību politiķis.

Kā ziņots, VK revīzijā ir konstatēts, ka pērn gandrīz 9000 pensionāru ar invaliditāti, automātiski nepiemērojot šīm personām pienākošos atvieglojumus, tika izmaksāta mazāka pensija, nekā faktiski pienāktos. Rezultātā ik mēnesi ieturēts vidēji par 12,4 eiro lielāks iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN). Pensionāriem tiek prasīts aizpildīt elektroniskās algas nodokļa grāmatiņas VID EDS, kur jānorāda informācija par invaliditāti, kas jau ir gan VID, gan VSAA, kas aprēķina pensijas, rīcībā. Vairāk nekā 800 no šīm personām 2016.gadā ir mirušas un nevarēs izmantot tiesības iesniegt ienākumu deklarācijas, lai saņemtu pārmaksāto IIN, norāda VK.

Savukārt VID informēja, ka informācija par invaliditātes statusu savā algas nodokļu grāmatiņā ir jānorāda personai pašai. VID nav tiesīgs personas vietā informāciju par personas invaliditāti vai jebkādu citu informāciju norādīt darba devējam vai VSAA.

«Vēl jo vairāk - informācija par invaliditātes statusu ir uzskatāma par sensitīviem personas datiem, kurus persona var brīvi izvēlēties savam darba devējam vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai nenorādīt. Tādējādi, aprēķinot vecuma pensiju vai darba algu, nodokļu atvieglojumi par invaliditāti personai netiek piemēroti, taču persona tos var atgūt nākamajā gadā, iesniedzot VID gada ienākumu deklarāciju,» skaidroja VID pārstāvji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu