Pieaudzis vēža slimnieku skaits, kas meklē palīdzību Ziedot.lv

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Šogad divkāršojies palīdzības lūdzēju skaits to cilvēku vidū, kam diagnosticēts audzējs. Labdarības organizācijā Ziedot.lv šogad vērsušies jau vairāk nekā 50 palīdzības meklētāji, kuri sirgst ar vēzi un kuriem var palīdzēt inovatīvas zāles, ko valsts no saviem līdzekļiem apmaksā tikai daļēji, tādēļ pārējo finansējuma daļu slimnieki ir spiesti lūgt sabiedrībai.

Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta atklāj, ka situācija ar vēža slimnieku skaita pieaugumu tiešām ir nopietna, jo šogad tādu ir divas reizes vairāk nekā pērn. Lai gan jaunākie medicīniskie un farmaceitiskie sasniegumi ļauj šiem cilvēkiem palīdzēt un ievērojami pagarināt viņiem atvēlēto dzīvildzes laiku, tomēr inovatīvie medikamenti nav iekļauti kompensējamo zāļu sarakstā un slimnieki dārgajām zālēm ir spiesti paši meklēt finansējumu.

Summa, ko lūdz ziedot vēža slimnieki, jau sasniegusi trīs miljonus eiro, tikmēr no valsts piešķirtajiem līdzekļiem šo cilvēku ārstēšanai joprojām četri miljoni eiro stāv neizmantoti.

Lai gan vēža slimniekiem izveidots speciāls tā dēvētais zaļais koridors, tomēr tas nodrošina tikai iespēju ātrāk veikt izmeklējumus un noteikt diagnozi, taču ne ārstēšanu pēc iespējas ātrākā laikā.

«Mēs pagājušajā nedēļā uzzinājām, ka no vēža slimnieku ārstēšanai piešķirtajiem līdzekļiem četri miljoni joprojām stāv neizmantoti. Es domāju, ka par to ministres kundzei būs jāatbild,» norāda Saeimas Sociālo un daba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS). Par to ministrei plānots jautāt trešdien, 18.oktobrī paredzētajā komisijas sēdē, uz kuru atskaitīties par paveikto un nākotnes plāniem izsaukta Veselības ministrija.

Lai nodrošinātu inovatīvos medikamentus visiem vēža slimniekiem, kam tas nepieciešams, valsts budžetā būtu jāparedz aptuveni 40 miljoni eiro. Šī summa ļautu veikt efektīvu ārstēšanu aptuveni simts tūkstošiem vēža slimnieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu