«Vienotība» vēl neesot vienojusies par jaunu ekonomikas ministru; kandidātu loks esot plašs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste / LETA

Starp «Vienotības» politiķiem pagaidām nav panākta vienošanās par vienu konkrētu kandidātu ekonomikas ministra amatam, un neoficiālās sarunās tiek minēts plašs partijas pārstāvju loks, kas varētu pretendēt uz šo amatu.

Sākotnēji šim amatam minēti trīs iespējamie kandidāti - Rīgas domes deputāts Vilnis Ķirsis (V), Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (V) un Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Ploka (V). Viņi gan neapstiprina, ka būtu oficiāli uzrunāti ekonomikas ministra amatam. Piemēram, Kalniņa-Lukaševica tieši neatbildēja uz jautājumu, vai saņēmusi piedāvājumu kļūt par ekonomikas ministri. Viņa norādīja, ka vispirms ir jānotiek diskusijām «Vienotības» valdē un aicināja nesteigties «notikumiem pa priekšu».

Neoficiāli tiek minēts, ka tieši Kalniņa-Lukaševica bija kandidāte, kuru šim amatam esot vēlējies ieteikt pašreizējais ekonomikas ministrs, «Vienotības» vadītājs Arvils Ašeradens, bet viņas kandidatūrai, iespējams, nav saņemts atbalsts no Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS). Tāpat tiek pieļauts, ka noraidīta tikusi arī finansista Valda Sikšņa kandidatūra.

Ašeradens pēc šodienas tikšanās ar premjeru aģentūrai LETA nekomentēja konkrētu kandidātu vārdus. Viņš arī nenosauca konkrētu datumu, kad «Vienotība» varētu izšķirties par ekonomikas ministra kandidātu, vien atgādināja, ka partija lēmusi, ka Saeimai par jaunu ekonomikas ministru jālemj 16.novembrī. Arī Ķirsis nekomentēja iespējamos kandidātus ministra amatam, līdzīgi rīkojās arī pārējie aģentūras LETA uzrunātie partijas valdes locekļi.

Tikmēr neoficiāli minēto politiķu skaits kontekstā ar šo amatu kļūst arvien plašāks - pašreizējais Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Upenieks (V), Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa, daži pašreizējie valdības ministri, piemēram, labklājības ministrs Jānis Reirs (V), reģionu pārstāvji, piemēram, Salaspils mērs Raimonds Čudars (V), bijusī premjere Laimdota Straujuma (V) un citi. Dažus no viņiem politiķi nosauc par kandidatūrām, kas būtu apspriešanas vērtas, bet daži no viņiem esot atteikušies no šādas iespējas.

Čudars, kurš ir arī «Vienotības» valdes loceklis, aģentūrai LETA norādīja, ka partijas valde par pretendentu uz šo posteni lems pēc aptuveni divām nedēļām. Pašlaik notiekot intensīvas iekšpartejiskas konsultācijas, tajā skaitā šajā jautājumā plānota partijas domes un nodaļu iesaiste. Politiķis arī sacīja, ka viņam nav piedāvāts kļūt par ekonomikas ministru. Arī Siliņa aģentūrai LETA norādīja, ka nav saņēmusi «tiešu piedāvājumu» kļūt par ministri.

Savukārt viens no iemesliem, kāpēc jaunu ministru «Vienotība» grib apstiprināt pirms Saeimas balsojuma par budžetu galīgajā lasījumā, varētu būt saistīts ar vēlmi izvairīties no iespējamiem sarežģījumiem sarunās ar koalīcijas partneriem.

Kā ziņots, Ašeradens plāno atstāt ekonomikas ministra amatu, lai vadītu «Vienotības» Saeimas frakciju un strādātu parlamentā. Pašlaik «Vienotības» Saeimas frakciju vada Solvita Āboltiņa, kura plāno atstāt šo amatu un nolikt deputātes mandātu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu