Rezerves karavīri piedalās mācībās Latgalē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aizsardzības ministrija

Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) turpinās kārtējais rezerves karavīru mācību cikls, portāls TVNET uzzināja Aizsardzības ministrijā.

No 14. līdz 27.oktobrim rezerves karavīru mācības notiks Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljonā un Gaisa spēkos. Savukārt jau no 9.oktobra rezerves karavīri ar virsnieka dienesta pakāpi, kuri apmeklēs mācības Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē, Zemessardzes 2.Vidzemes brigādē, Zemessardzes 3.Latgales brigādē un Zemessardzes 4.Kurzemes brigādē, apmeklē sagatavošanas kursu Nacionālajā aizsardzības akadēmijā.

Rezerves karavīru mācības 9.oktobrī sākās arī Jūras spēkos. No 30. oktobra līdz 10.novembrim rezerves karavīru mācības norisināsies Militārajā policijā.

Uz mācībām iesaukto virsnieku apmācība šogad vispirms notiks Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, bet pēc tam turpināsies Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē un Zemessardzes vienībās. Rezerves karavīru apmācība Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē notiks no 9. līdz 29.oktobrim, rezerves karavīrus integrējot militārajās mācībās «Sudraba bulta».

Rezerves karavīru mācību mērķis ir atjaunot rezerves karavīru individuālās, speciālistu un kolektīvās darbības prasmes un iemaņas, lai viņi spētu pilnvērtīgi iekļauties vienības vai apakšvienības uzdevumu izpildē. Uz kārtējām mācībām vienības ir pieprasījušas 319 rezerves karavīrus. Pēc mācībām rezerves karavīri saņems mobilizācijas norīkojumu. Tajā norādīs vienību un amatu, kādā rezerves karavīrs ieskaitīts dienestam rezervē un pildīs aktīvo dienestu mobilizācijas gadījumā, kā arī rezerves karavīra rīcību mobilizācijas gadījumā, ja netiek saņemta mobilizācijas pavēste.

Nacionālos bruņotos spēkus veido regulārie spēki, Zemessardze un bruņoto spēku rezerve, kurai mobilizācijas gadījumā jāizpilda rezerves uzskaites struktūrvienības izsniegtajā pavēstē noteiktais, tas ir, jāierodas mobilizācijas punktā, kas ir speciāli aprīkota vieta, kur pārbauda mobilizējamo rezerves karavīru veselību, izsniedz ekipējumu un nodrošina ar pārtiku, kā arī izsniedz karavīru apliecības, lai atbilstoši karavīru un zemessargu aktīvā dienesta vai dienesta Zemessardzē laikā iegūtajai militāras profesijas specialitātei viņi individuāli vai apakšvienības sastāvā papildinātu bruņoto spēku vienības.

Nacionālo bruņoto spēku rezerves karavīru reģistrā pašreiz iekļauti vairāk nekā 7800 rezerves karavīri - Latvijas Republikas pilsoņi, kas pēc atvaļināšanas no profesionālā dienesta vai līguma par dienestu Zemessardzē izbeigšanas līdz rezerves dienestā noteiktā maksimālā vecuma sasniegšanai pilda dienestu bruņoto spēku rezervē.

Miera laikā rezerves karavīra pienākums ir saglabāt un pilnveidot aktīvā dienesta laikā noteiktai militārai specialitātei nepieciešamās kaujas zinības, iemaņas un sagatavotību, līdz ar to rezerves karavīru var iesaukt uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām regulāro spēku un Zemessardzes vienībās.

Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, kā arī Valsts aizsardzības koncepcijā noteikto uzdevumu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem miera laikā uzturēt 3000 militāri sagatavotus rezerves karavīrus, pirmās pilotprojekta rezerves karavīru mācības notika 2015.gadā. Sākot ar 2016.gadu, rezerves karavīru mācībām ir cits raksturs - tās iespēju robežās ir iekļautas bruņoto spēku plānotajās ikgadējās mācībās, kas ir daļa no četru gadu cikla mācībām, lai sagatavotos mācību ciklu noslēdzošajām militārajām mācībām «Namejs», kas notiks 2018. gadā. Šajās mācībās piedalīsies arī rezerves karavīri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu