Deputāti satraukti par latviešu bērnu aizsardzību Lielbritānijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Vairāki opozīcijas deputāti vērsušies ar jautājumiem Ārlietu ministrijā (ĀM) par Latvijas valstspiederīgo bērnu tiesību aizsardzību Apvienotajā Karalistē, tostarp lūdzot skaidrot Latvijas vēstnieces Baibas Bražes publiski pausto.

Jautājumus ministram parakstījuši deputāti Inguna Sudraba (NSL), Jūlija Stepaņenko (S), Ivars Brīvers (LRA), Silvija Šimfa (NSL) un Gunārs Kūtris (NSL), informēja Stepaņenko.

Latvijas vēstniece 5.oktobrī LNT raidījumam «900 sekundes» sacīja, ka «ir daži gadījumi bijuši, kad bērni izņemti, un mūsu ieskatā - pamatoti, saistīti ar vecāku alkoholismu». Vienlaikus viņa neesot varējusi nosaukt precīzu gadījumu skaitu, kad no Latvijas valstspiederīgo ģimenēm bijuši izņemti bērni šā gada laikā, norāda deputāti. Braže raidījumā minēja, ka viņas rīcībā esošajām ziņām, šogad no Latvijas valstspiederīgo ģimenēm izņemti četri bērni, tomēr atzina, ka situācija var būt mainīga, un, iespējams, šie dati nav pilnīgi precīzi.

«Vēstnieces publiskie izteikumi vedina domāt par vēstnieces subjektīvu vērtējumu situācijai, radot bažas par nevienlīdzīgu attieksmi pret nošķirtajiem bērniem, kā arī par, iespējams, nepārbaudītas informācijas sniegšanu sabiedrībai, liekot šaubīties par vēstnieces kompetenci attiecīgajā jautājumā,» norādīts deputātu paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

Viņi vērsušies ĀM, bet atbildes uz jautājumiem sagaida pēc Saeimas sēdes rīt, 19.oktobrī.

Deputāti lūdza sniegt savu skaidrojumu, vai Bražes izteikumi ir viņas personīgais viedoklis, vai atspoguļo vēstniecības viedokli, kā arī aicināja norādīt konkrētas darbības, lai piesaistītu Latvijas audžuģimenes.

Deputāti uzdeva arī citus jautājumus, kas saistīti ar iepriekš minētās Saeimas iepriekš pieņemtās deklarācijas izpildi, tostarp vēstniecības novērotāja lomas izpildi tiesu procesos, kas saistīti ar Latvijas valstspiederīgo bērnu tiesību aizsardzību.

Kā ziņots, Saeima 2016.gada 28.janvārī pieņēma deklarāciju par nepilngadīgo Latvijas valstspiederīgo tiesību aizsardzību ārvalstīs. Viens no deklarācijas nosaka, ka Ministru kabinetam ir jāsniedz atbalsts nepilngadīgajiem Latvijas valstspiederīgajiem, piedaloties ārvalstu iestādēs, tiesās un starptautiskajās institūcijās notiekošajos procesos atbilstoši nacionālo un starptautisko tiesību normām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu