Pēc «Brexit» pārvietos divas ietekmīgas ES iestādes; Latvija pat necīnās par iespēju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Jau kādu laiku starp daļu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu noris cīņa par to, kuras uzņems Eiropas Banku iestādi, kā arī Eiropas Zāļu aģentūru, kurām nāksies pamest Londonu «Brexit» dēļ. Vienlaikus, lai arī šī ir iespēja Latvijai par sevi lieku reizi atgādināt Briselei, iespēja pieteikties netiek izmantota. Kā arguments tiek minēts reālo iespēju izvērtēšana.

Pirms kāda laika ārvalstu mediji vēstīja, ka Eiropas pilsētas cīnās, lai kļūtu par jauno mājvietu divām vērtīgām Eiropas Savienības aģentūrām, kurām «Brexit» dēļ nāksies pamest Londonu. Viena no tām ir Eiropas Banku iestāde, otra – Eiropas Zāļu aģentūra, kurās kopā strādā vairāk nekā 1000 augsti kvalificētu darbinieku.

Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) preses sekretārs Andrejs Vaivars skaidroja, ka patiesi Latvija nav iesaistījusies šajā cīņā. Lēmums neiesaistīties esot pieņemts, «izvērtējot reālās iespējas».

Skeptisks ir Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks, kurš norāda, ka neesam tik bagāti, lai neiesaistītos

Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks norāda, ka nav dzirdējis, ka Latvija būtu kādā veidā rīkojusies, lai aicinātu šīs iestādes pārcelties uz Latviju.

«Dažreiz sāp sirds, ka ambīciju latiņu bieži nolaižam zemāk nekā vajadzētu un iespējas nostiprināties Eiropā neizmantojam,»

pauda deputāts.

Kā piemēru viņš minēja arī NATO StratCom centra izveidi Latvijā – laikā, kad viņš nācis klajā ar šādu rosinājumu, vietējo politiķu reakcija bijusi skeptiska, taču pēc tam laiks parādījis, ka veltītās pūles atmaksājas un centrs darbojas Latvijā.

Viņš arī norādīja, ka pašlaik notiek Eiropola vadītāja maiņa. Vienlaikus viņš pauda pārliecību, ka Latvija neko nedara, lai virzītu kādu kandidatūru uz šo amatu. Kā iemeslus, kāpēc Latvija varētu virzīt kandidatūru uz šo amatu, Pabriks minēja ārējo robežu, to, ka Latvija ir piedalījusies «Frontex» veidošanā.

«Pat ja mēs zaudējam, neiegūstam, mēs varētu atgādināt Briselei, ka mēs esam un esam gatavi darboties,»

piebilda Pabriks un turpināja: «vai mēs esam tik bagāti, lai necīnītos par vietu Briselē vai aģentūrām».

Savukārt Eiropas Parlamenta deputāts Pedro Silva Pereira, runājot par situāciju ar iestāžu pārvietošanu, skaidrojis, ka pagaidām nav pieņemts lēmums par vietu, kur tās pārvietot. Tāpat pagaidām netiek prognozēts laiks, kad lēmums varētu tikt pieņemts.

Vienlaikus viņš akcentēja, ka jau pašlaik vairākas bankas un uzņēmumi sākuši tuvināties Eiropai.

Tas, kur šie uzņēmumi, iestādes nolemj pārvietoties, lielā mērā atkarīgs no pašu valstu spējām tās piesaistīt.

Kā zāļu āģentūras jaunā mājvieta tika minēta Barselona, Milāna, Kopenhāgena un Dublina, bet banku iestādes - Frankfurte, Parīze, Amsterdama, Vīne, Liona un Strasbūra.

Cīņā par iestāžu uzņemšanu iesaistījušās dažādas valstis, tostarp Polija, kura norādījusi, ka ir pienācis laiks atzīt centrālās Eiropas valstu nozīmi ārpus eiro zonas. Spānija un citas valstis apgalvojušas, ka viņiem nav taisnīgas daļas lielajās ES organizācijās.

Eiropas Banku iestāde (EBI) ir neatkarīga ES iestāde, kas strādā, lai nodrošinātu efektīvu un atbilstīgu uzraudzības regulējuma un uzraudzības līmeni visā Eiropas banku sektorā. Tās vispārējais mērķis ir saglabāt finansiālo stabilitāti ES un nodrošināt banku nozares integritāti, efektīvu un pienācīgu funkcionēšanu.

EBI ir daļa no Eiropas finanšu uzraudzības sistēmas (ESFS), ko veido trīs uzraudzības iestādes: Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestāde (EVTI), Eiropas Banku iestāde (EBI) un Eiropas Apdrošināšanas un aroda pensiju iestāde (EIOPA). Šajā sistēmā iekļauta arī Eiropas Sistēmisko risku kolēģija (ESRB), kā arī Eiropas uzraudzības iestāžu apvienotā komiteja un valstu uzraudzības iestādes.

EBI ir neatkarīga, taču atbildīga Eiropas Parlamenta, Eiropas Savienības Padomes un Eiropas Komisija priekšā.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) aizsargā un veicina cilvēku un dzīvnieku veselību, novērtējot un pārraugot zāles Eiropas Savienībā (ES) un Eiropas Ekonomikas zonā (EEZ).

Aģentūras galvenā atbildības joma ir zāļu apstiprināšana un pārraudzība Eiropas Savienībā. Uzņēmumi tajā var pieteikties vienotai tirdzniecības atļaujai, ko izdod Eiropas Komisija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu