Sarežģītā operācijā izglābj no 5.stāva izkrituša vīrieša dzīvību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) ārstu komanda, veicot mazinvazīvu operāciju, glābusi dzīvību 41 gadu vecam pacientam, kurš izkrita no piektā stāva loga, informēja slimnīcas pārstāve Aija Lietiņa.

Viņa norādīja, ka kritiena rezultātā vīrietis bija guvis ribu un krūšu kaula lūzumus, plaušu un citu iekšējo orgānu sasitumus, tomēr dzīvībai visbīstamākā trauma bija krūšu aortas, kas ir lielākais asinsvads cilvēka ķermenī, sieniņas bojājums.

Austrumu slimnīcas asinsvadu ķirurģe Patrīcija Ivanova kopā ar asinsvadu ķirurgu Intu Ūdri, invazīvo radiologi Sanitu Ponomarjovu un mediķu komandu vīrietim veica operāciju, novēršot dzīvību apdraudošo bojājumu.

«Krūšu aorta ir lielākais asinsvads cilvēka ķermenī, kura diametrs var sasniegt trīs centimetrus.

Ja bojājumu dēļ aortas sieniņa būtu pārplīsusi, sāktos ļoti smaga iekšēja asiņošana un vīrietis gandrīz tajā pašā mirklī nomirtu.

Tādēļ jāsaka, ka viņš bija dzimis laimes krekliņā, jo bīstamais aortas bojājums tika ļoti ātri konstatēts un novērsts,» stāsta Ivanova.

Kā skaidro Lietiņa, mazinvazīvās operācijas gaitā pacientam aortā tika ievietots īpašs stents, ko dēvē par stentprotēzi, ar to nosedzot krūšu aortas bojāto vietu. Lai arī apdraudējums dzīvībai ir novērsts, pacienta stāvoklis joprojām ir smags, un viņš atrodas intensīvās terapijas nodaļā.

Pēc Lietiņas paustā, patlaban RAKUS ir vienīgā ārstniecības iestāde Latvijā, kur izveidota īpaša Politraumu vienība un 24 stundas diennaktī pieejami visi speciālisti, kuri var būt nepieciešami pacienta ar politraumu glābšanai un aprūpei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu