No kataraktas operācijas komplikācijām cietušie pacienti varētu saņemt Ārstniecības riska fonda kompensācijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca pacientiem, kuriem pēc acs kataraktas operācijas radās komplikācijas, nosūtījusi informatīvu vēstuli, skaidrojot tālāko rīcību, lai pēc iespējas ātrāk saņemtu kompensāciju no Ārstniecības riska fonda, informēja slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Viola Grinvalde.

Ārstniecības riska fonda mērķis ir sniegt iespēju pacientam aizstāvēt savas tiesības un saņemt atlīdzību ārpustiesas procesa kārtībā, kas ir ievērojami vienkāršāk un ātrāk, skaidroja slimnīcā. Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca veic iemaksas Ārstniecības riska fondā un līdz ar to ir apdrošināta pret pacientu prasījumiem. Tāpat pacientiem, kuriem ir bijušas komplikācijas vai ir bijis jābrauc uz pārbaudēm, slimnīca kompensē visus izdevumus, kas saistīti ar konsultācijas saņemšanu un medikamentu iegādi, kā arī vajadzības gadījumā nodrošina ar transportu un sedz ceļa izdevumus, ja pacients ieradies uz izmeklējumu pats.

Vaicāta par kompensāciju apmēru, ko varētu saņemt pacienti, slimnīcas pārstāve skaidroja, ka katrs gadījums ir individuāls un tiks skatīts atsevišķi, kad pacienti būs vērsušies Ārstniecības riska fondā, līdz ar to pašlaik par konkrētiem kompensāciju apmēriem vēl ir pāragri runāt.

Ventspilī operētajiem pacientiem ir konstatēts purulents endoftalmīts - acs infekcija, kas saskaņā ar pasaules valstu medicīnas statistiku tiek konstatēta vidēji līdz 0,7% gadījumos no veikto acu operāciju skaita, norādīja slimnīcā. Ventspils slimnīcā acu operāciju pacientiem līdz šim endoftalmīts nebija konstatēts. «Diemžēl jebkurai operācijai pastāv inficēšanās risks - jo lielāks ir operāciju skaits, jo lielāks pacientu skaits ir pakļauts infekciju riskam,» teikts slimnīcas paziņojumā.

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā šogad veiktas 922 kataraktas operācijas.

Saistībā ar acu kataraktas operācijas pacientiem konstatētajiem komplikāciju gadījumiem Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā pašlaik tiek izvērtēta iespēja operācijās izmantotos medikamentus, kas atradās ražotāja sterilizētā iepakojumā, kā arī sterilos implantējamos materiālus nosūtīt uz starptautiski akreditētu laboratoriju ārpus Latvijas, lai pārbaudītu to sterilitāti, liecina paziņojums slimnīcas mājaslapā.

Lai to izdarītu, ir nepieciešams precizēt konkrēto medikamentu sērijas un nepieciešamo materiālu apjomu, kas jānosūta pārbaudei. Medicīnas praksē ir gadījumi, ka tieši ražotāja pieļautais brāķis ir iemesls infekcijas izplatībai, norādīja slimnīcā.

Visi 14.oktobrī operētie pacienti ir apzināti - ar viņiem tiek uzturēts kontakts, lai mazāko sūdzību gadījumos ar slimnīcas vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta transportu pacientus nekavējoties aizvestu uz Paula Stradiņa Klīnisko universitātes slimnīcu, kur pacientiem operējošā speciālista uzraudzībā tiek nodrošināta nepieciešamā terapija.

«Inficēšanās gadījums Ventspils slimnīcā tiek rūpīgi izvērtēts un izmeklēts. Ir izveidota speciāla izmeklēšanas komisija un piesaistīts Slimību profilakses un kontroles centra speciālists,» teikts slimnīcas paziņojumā. Pēc komisijas norīkojuma ir paņemti noskalojumi un uzsējumi no operācijas zāles virsmām, galdiem, krēsliem un grīdām, uzsējumi no izmantotajiem materiāliem, instrumentiem, šķīdumiem, uzgaļiem, atkārtotajai sterilizācijai nodotajiem instrumentu komplektiem un sterilizācijas iekārtām. Sterilitāti noteiks arī operācijas zāles gaisam. Tāpat paņemti uzsējumi no citu slimnīcas operāciju zāļu virsmām, kā arī no instrumentiem un citiem materiāliem, kas tikuši sterilizēti kopā ar kataraktas operācijās izmantotajiem.

Pagaidām bakterioloģiskie izmeklējumi ir negatīvi - baktēriju augšana nav konstatēta. Tomēr izmeklējumi turpināsies kopumā 14 dienas, jo atsevišķas baktērijas aug lēnāk, skaidroja slimnīcā.

«Pēdējos gados Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca oftalmoloģijas attīstībā izdarījusi ļoti daudz - ir izveidots Kurzemes acu centrs ar mūsdienīgi aprīkotiem diagnostikas kabinetiem, iegādātas jaunas medicīniskās tehnoloģijas, moderni rekonstruēta operāciju zāle,» teikts slimnīcas paziņojumā. Šogad sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitāti izdevies piesaistīt kvalificētus speciālistus no Rīgas un papildu valsts finansējumu, lai varētu veikt vairāk kataraktas operāciju. Tas ļāvis ievērojami saīsināt gaidīšanas rindas. Ja vēl šī gada sākumā pacientiem rindā uz kataraktas operāciju bija jāgaida trīs gadus, tad pašlaik rinda samazinājusies līdz diviem gadiem. Pašlaik rindā gaida ap 2500 pacientu, kas ir par teju tūkstoti mazāk nekā gada sākumā.

Kā ziņots, desmit pacientiem radušās medicīniska rakstura komplikācijas pēc acs kataraktas operācijas Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī. Deviņi no viņiem ārstējas Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā.

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā tiek veikta visu apstākļu izvērtēšana ar mērķi noteikt komplikāciju rašanās cēloni, kā arī uz laiku apturēta acu kataraktas operāciju veikšana.

Stradiņa slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle aģentūrai LETA skaidroja, ka acu katarktas operācijas minētajā dienā Ventspils slimnīcā veikuši Stradiņa slimnīcas Oftamoloģijas klīnikas mediķi.

Savukārt operācijās izmantots Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas aprīkojums, instrumenti un medikamenti.

Stradiņa slimnīcas Oftamoloģijas klīnikas vadītāja Guna Laganovska patlaban atturas no minējumiem, kāpēc pacientiem pēc operācijas radušās komplikācijas, jo vispirms svarīgi redzēt analīžu rezultātus. «Viņa mazāk to saista ar konkrētā ārsta darbu, bet tīri ar apstākļiem, kas bijuši konkrētajā vietā,» iepriekš piebilda Sīle.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu