Stradiņa slimnīca izraksta pacientu, kurš atveseļojies pēc smagām autoavārijā gūtām traumām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šonedēļ, pēc slimnīcā pavadītiem diviem ar pusi mēnešiem, no Neiroķirurģijas nodaļas izrakstīts pacients, kuram Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) veiktas sarežģītas galvas un mugurkaula operācijas, informēja slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle.

Viņa norādīja, ka pacients ir 18 gadus jauns vīrietis, kurš smagās traumas guvis autoavārijā. Viņš uz Stradiņa slimnīcu tika pārvests 2.augustā no reģionālas slimnīcas, kur viņam tika sniegta pirmā palīdzība, stabilizējot vitālās funkcijas. PSKUS pacients nonāca ar plašu galvaskausa lūzumu, galvas smadzeņu saspiedumu un asinsizplūdumiem, mugurkaula krūšu un kakla daļas skriemeļu lūzumiem ar muguras smadzeņu kontūziju, atslēgas kaula lūzumu, smagu plaušu kontūziju.

Sīle informēja, ka pacientam tika veikta steidzama galvas operācija, izceļot uz iekšu iespiesto lielo galvaskausa fragmentu, evakuējot asinsizplūdumu un veicot kontuzēto un tūskaino smadzeņu atbrīvošanu no ārējā spiediena, vienlaicīgi ievietojot smadzenēs īpašu sensoru, kas ārstiem sniedza informāciju par spiedienu galvas smadzenēs, ļaujot pielāgot atbilstošu ārstēšanu. Par pacienta dzīvību mēnesi kopā ar neiroķirurgiem cīnījās arī intensīvās terapijas nodaļas personāls.

Stāvoklim uzlabojoties, kad pacients jau spēja patstāvīgi elpot, viņš tika pārvests uz slimnīcas Neiroķirurģijas nodaļu. Pacientam tika veiktas vēl divas operācijas - vispirms atpakaļ ievietots izņemtais galvaskausa fragments, bet pēc tam veikta nestabilā mugurkaula krūšu daļas skriemeļa lūzuma fiksācijas operācija, kā arī sākta agrīnā rehabilitācija, slimniekam pakāpeniski atgūstot kustību un runas spējas.

Neiroķirurģijas klīnikas vadītājs Egils Valeinis norādīja, ka viss nodaļas kolektīvs ir priecīgs redzēt, ka puisis pēc ilgstošas ārstēšanās var doties uz rehabilitācijas centru. «Uzskatu, ka visus pacientus ar smagām galvas un mugurkaula traumām, kuriem nepieciešama ķirurģiska ārstēšana, būtu nekavējoties jātransportē uz specializētu neiroķirurģijas nodaļu, kur viņus ārstētu pieredzējušu neiroķirurgu, mugurkaula ķirurgu un citu speciālistu komanda, nodrošinot līdzvērtīgas ārstēšanās iespējas un labākos ārstēšanas rezultātus. Plaši starptautiski neirotraumu pētījumi un Eiropas valstu pieredze liecina, ka lielākas izveseļošanās izredzes ir pacientiem, kuri nokļūst specializētos centros tiešā neiroķirurgu uzraudzībā, nevis tiek ārstēti reģionālajās slimnīcās, uz kurām neiroķirurgi dodas kā konsultanti,» skaidro klīnikas vadītājs.

Sīle piebilda, ka patlaban pacienta stāvoklis raksturojams kā labs, tomēr atveseļošanās vēl turpināsies ar rehabilitāciju. Pacienta tuvinieki velta vissirsnīgākos pateicības vārdus ārstiem un māsām, kuri piedalījušies dēla ārstēšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu