«Rīgas satiksme» ierobežo konkurenci, līgumi neļauj ienākt «savā tirgū svešajiem»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Konkurences padome uzskata, ka «Rīgas satiksmes» līgumi ar privātuzņēmējiem ierobežo konkurenci, jo neļauj tirgū ienākt nevienam citam spēlētājam, ziņo LTV raidījums «De facto». Situācija mainīsies, taču tikai pēc 7 gadiem.

Raidījums atgādina, ka 2004. gadā ekskluzīvas tiesības izvietot reklāmu uz visa Rīgas sabiedriskā transporta ir uzņēmumam «Pilsētas līnijas». Šādu iespēju firma saņēmusi vēl iepriekšējā Rīgas mēra laikā bez konkursa. Viens no firmas pastarpinātiem īpašniekiem Boriss Carjovs. Viņš bijis mēra Nila Ušakova padomnieka Ērika Teilāna biznesa partneris, vēl viena īpašniece Ineta Gadzjus ir biznesa partnere Leonardam Tenim, kurš apsūdzēts «Daimler» kukuļošanas lietā. 5% pieder arī «»Rīgas Satiksmes» vadītāja Leona Bemhena sievas bijušajam padotajam.

Nosacījumi «Pilsētas līnijām» ir ļoti izdevīgi, secina «De facto». Līgums ar «Rīgas satiksmi» tiek automātiski pagarināts un, ja kāds ar reklāmu apdrukāts tramvajs stāv depo, riskus uzņemas tieši «Rīgas satiksme». Pirms pieciem gadiem bez konkursa izvēlētās «Pilsētas līnijas» atkal bez konkursa un jebkādas caurskatāmības nodeva daļu no «Rīgas satiksmes» reklāmas laukumiem (sabiedriskā transporta pieturvietās) tālāk vēl vienai kompānijai – «JCDecaux». Tā par saviem līdzekļiem izbūvējusi 300 pieturvietu nojumes un pelna, izvietojot tajās reklāmu. Arī šīs līgums ir ļoti izdevīgs – garš termiņš, automātiska līguma pagarināšana, reklāmas izvietošanas tiesību «rezervēšana» uz visām pieturvietu nojumēm arī nākotnē.

Viens no tirgus spēlētājiem iesniedzis sūdzību un šovasar sekojis Konkurences padomes lēmums. Tajā minēts – «Rīgas satiksmes» slēgtie līgumi ierobežo konkurenci, jo neļauj tirgū ienākt nevienam citam spēlētājam.

«Šādi beztermiņa ekskluzīvie līgumi nav pieļaujami, jo tie ierobežo konkurenci, visu tiesību rezervēšana tikai šiem komersantiem ir nepieļaujama», intervijā LTV skaidro Konkurences Padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama.

«Rīgas satiksme» piekāpās. Gan tā, gan «Pilsētas līnijas» apņēmās atcelt automātisko līgumu pagarināšanu un atcelt arī «JCDecaux» tiesību «rezervēšanu» uz visām pieturvietām nākotnē. Tomēr pārmaiņas var gaidīt tikai pēc 7 gadiem – Padome nevarēja likt lauzt jau noslēgtus līgumus.

Neskatoties uz Konkurences padomes lēmumu, nav pārliecības, vai nākotnē tiešām tiks rīkoti konkursi un visiem uzņēmumiem būs iespēja pieteikties uz pieturu apsaimniekošanu.

«De facto» uzzināja, ka Iepirkumu uzraudzības birojs jau pirms diviem gadiem secinājis – nodot pieturvietas uzņēmumam «JCDecaux», vajadzēja rīkot iepirkumu. Iespējams, «Rīgas satiksme» tiktu arī sodīta, taču, kad birojs skatīja šo jautājumu, jau iestājās noilgums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu