Kas ar tavu ķermeni notiks pēc nāves - zinātnei, citam vai piederīgajiem?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ja savas dzīves laikā cilvēks nav paudis, ko darīt ar viņa ķermeni pēc nāves, un viņa griba nav iekļauta Iedzīvotāju reģistrā, mirušā tuviniekiem ir tiesības rakstveidā informēt ārstniecības iestādi par viņa dzīves laikā izteikto gribu - aizliegumu vai atļauju izmantot orgānus un audus. Savu gribu vēlams juridiski apliecināt jau dzīves laikā. To var izdarīt pavisam vienkārši.

Cilvēka griba, ja vien tā nav pretrunā ar likumiem, obligāti jāievēro visām ārstniecības, izglītības un zinātnes iestādēm neatkarīgi no to darbības veida un pakļautības, skaidro Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP).

Katrs rīcībspējīgs cilvēks ir tiesīgs aizliegt vai atļaut sava ķermeņa izmantošanu pēc nāves.

Nosacījums: tas oficiāli jānoformē.

Juridisks spēks ir tikai tādam personas parakstītam aizliegumam vai atļaujai, par kuru ziņas iekļautas Iedzīvotāju reģistrā.

Lai viss notiktu likumīgi, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē jāiesniedz noteiktas formas iesniegums, kurā norādīts personas vārds, uzvārds, personas kods un aizliegums vai atļauja izmantot tās ķermeni, audus un orgānus pēc nāves.

Iesniegumu var iesniegt PMLP teritoriālajās nodaļās klātienē, sūtot pa pastu un adresējot Personas datu apstrādes departamentam. Tomēr, sūtot pa pastu, vai dokumentu iesniedzot ar pilnvarotas personas starpniecību, parakstam jābūt notariāli apliecinātam.

Iesniegumu par to, ko darīt ar jūsu ķermeni pēc nāves, var iesniegt elektroniski Valsts pārvales pakalpojumu portālā, aizpildot speciālu tiešsaistes formu.

Pakalpojuma izmantošanai nepieciešama personas apliecība (eID karte) vai droša elektroniskā paraksta viedkarte un viedkartes nolasīšanas iekārta.

Par šo pakalpojumu nav jāmaksā valsts nodeva un ziņas par personas izteikto gribu tiek aktualizētas Iedzīvotāju reģistrā uzreiz.

Miruša cilvēka ķermeni, audus un orgānus aizliegts izmantot pret viņa dzīves laikā izteikto gribu.

Tiesībsarga birojs aptaujā noskaidros iedzīvotāju zināšanas par cilvēka ķermeņa, audu un orgānu ziedošanu medicīnas vajadzībām pēc cilvēka nāves.

Aptaujā iegūtie rezultāti tiks izmantoti apkopotā veidā, lai pilnveidotu valstī spēkā esošo likumdošanu. Aptauja ir anonīma. Aptaujas anketa pieejama elektroniski, sekojot saitei «http://ej.uz/organimedicina».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu