Protesta akcijas pret izglītību tikai latviešu valodā organizatori nākamo mītiņu sola tuvākā mēneša laikā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Protesta akcija pret izglītību tikai latviešu valodā vidusskolā dalībnieku skaits vairākkārt pārsniedzis gaidīto, atzina Latvijas Krievu savienības (LKS) līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs.

Viņš pauda, ka uz mītiņu bija sanākuši vairāk nekā 800 cilvēku, kas ir krietni vairāk par gaidītajiem 200 cilvēkiem. Viņaprāt, šāds apmeklējums liecina par cilvēku bažām saistībā ar iecerēto reformu.

Lai gan šodien protesta organizatori atteicās pieņemt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvju aicinājumu uz sarunu, Mitrofanovs sacīja, ka turpmāk tik un tā tiek sagaidīts konstruktīvs dialogs ar IZM, lai «līdz varai aiznestu prasības un viedokļus par šo jautājumu».

Jautāts par to, kāpēc, viņaprāt, uz protesta akciju nākuši pārsvarā vecāka gadagājuma cilvēki, nevis vecāko klašu skolēni, uz kuriem reforma attiecas vistiešāk, Mitrofanovs norādīja, ka protesta akcijā neesot bijuši arī skolu direktori. «Viņi ir neaizsargāti,» atzina Mitrofanovs, vienlaikus uzsverot, ka Latvijas likumdošana paredz, ka atbildību par saviem bērniem nes viņu vecāki, līdz ar to vecāku un vecvecāku dalība pasākumā bijusi tikai likumsakarīga.

Tuvākā mēneša laikā gaidāma kārtējā protesta akcija, pastāstīja Mitrofanovs. Idejas pretinieki cer sagaidīt, ka Zaļo un zemnieku savienība, kā arī partija "Vienotība" 'beigs pakļauties mazākās koalīcijas partijas iegribām". "Tas ir kauns," atzina Mitrofanovs.

Kā ziņots, šodien vairāki simti cilvēku protestā pie IZM ēkas iestājas pret ieceri pāriet uz izglītību tikai latviešu valodā. Neskatoties uz to, ka šodien sācies skolēnu brīvlaiks, uz protesta akciju, ko organizēja virkne prokrievisko organizāciju, sanākuši pārsvarā vidēja un vecāka gada gājuma cilvēki.

Uz akciju bija atnākuši arī Eiropas Parlamenta deputāti Tatjana Ždanoka un Andrejs Mamikins (S). Tāpat protestā piedalījās redzamākie prokrievisko organizāciju biedri.

Protestā skaļruņos tika atskaņota vēl uz 2004.gada reformu sagatavotā dziesma par «Melno Kārli». Klātesošajiem līdzi bija daudz plakātu, kuros izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) tiek aicināts «Nepieskarties sarkanajai līnijai». Tāpat plakātos Šadurskim tiek draudēts ar karjeras galu, kā arī teikts, ka reforma ir muļķības. Kāda kundze tur rokās plakātu krievu valodā - «Gribu mācīties krievu valodā».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu