Saeimas apsardzes darbinieki pauž neapmierinātību ar pāreju no diennakts uz 12 stundu darbu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas objektu apsardzes nodaļas darbinieki iesniegumā parlamenta priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK) pauduši neapmierinātību ar pāreju no 24 uz 12 stundu darba režīmu, minot, ka tādējādi palielinājušies viņu izdevumi transportam un radušies citi negatīvi faktori.

Gandrīz 60 darbinieku parakstītā vēstule šodien tika izskatīta Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē. Sākotnēji pie Valsts policijas (VP) priekšnieka Inta Ķuža ar vēstuli par nepieciešamību rast risinājumu bija vērsies plašāks cilvēku loks - 291 VP Speciālo objektu apsardzes pārvaldes (SOAP) darbinieks.

Pāreja esot notikusi jūnijā saskaņā ar VP attiecīgu pavēli.

Vēstules autori norāda, ka jau iepriekš darba organizēšana pa 12 stundām pierādījusi savu neefektivitāti, veicinājusi štatu samazināšanos un neapmierinātību policijas darbinieku vidū. Viņi skaidro, ka 219 no SOAP darbiniekiem dzīves vieta ir ārpus Rīgas un līdz ar jauno sistēmu braucienu skaits uz darbu un mājās palielināsies vismaz divreiz. Tādējādi pieaugs darbinieku nogurums jau pirms darba sākuma.

Vēstulē norādīts arī uz izdevumu palielinājumu transportam un citiem jaunās sistēmas, viņuprāt, negatīvajiem faktoriem.

Tomēr VP priekšnieks Ķuzis komisijai skaidroja, ka jau 2015.gadā darba grupa sagatavoja ziņojumu par pāreju uz 12 stundu darbu. 2016.gadā tika secināts, ka tas ir pareizs lēmums un jaunā sistēma paredzēšot, ka darbinieki tik daudz nenogurs kā 24 stundu darba režīmā.

VP priekšnieks norādīja, ka darbinieki, atrodoties darbā 24 stundas, nav spējīgi pilnvērtīgi nodrošināt strādāšanai nepieciešamās funkcijas. Viņš teica, ka šādā situācijā ir kavēta lēmumu pieņemšana un pazemināts darbinieka adekvātums. Ķuzis minēja arī citus argumentus par labu 12 stundu darba režīmam.

Saeimas drošības biroja vadītāja Gita Renigere komisijas sēdē pauda nepieciešamība atbalstīt darbiniekus dažādos veidos, tajā skaitā, palielinot atalgojumu. Viņa norādīja, ka jaunās kārtības viens no negatīvajiem aspektiem ir darba morāles un motivācijas pazeminājums. Tas skaidrojums ar gadiem ilgo ierasto rutīnu, taču situāciju būtu iespējams izmainīt, rīkojot atbilstošas apmācības, viņa teica.

Komisija uzklausīja iesaistītās puses un pieņēma šo informāciju zināšanai. Vaicāts par finansiālo atbalstu šajā situācijā, komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V) norādīja, ka iepriekš policijai divu gadu garumā tika paaugstināts atalgojums.

Latkovskis norādīja, ka deputātus apmierināja policijas vadības sniegtais skaidrojums par pašreizējo darba organizāciju. Ja šo situāciju ir vēlme mainīt, tad par to jāspriež Valsts policijas iekšējā līmenī, pauda politiķis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu