Pēc opozīcijas kritikas Rasnačs sola atrast līdzekļus probācijas klientu rehabilitācijai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Saeimas deputāti Artuss Kaimiņš (KPV LV) un Jānis Ādamsons (S) trešdien debatēs par valsts budžeta likumprojektu norādīja uz to, ka kārtējo reizi valdība plāno atlikt apmēram 55 000 eiro piešķiršanu probācijas klientu rehabilitācijai. Politiķi aicināja šos līdzekļus atrast sabiedrības drošības vārdā.

Pēc abu parlamentāriešu uzstāšanās debatēs tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) no Saeimas tribīnes pavēstīja, ka nepieciešamie līdzekļi tiks atrasti, kad budžets tiks skatīts galīgajā lasījumā.

Pirms tam Kaimiņš norādīja uz valdības budžeta likumprojektu paketē virzītajiem grozījumiem Valsts probācijas dienesta likuma grozījumiem, kas paredz 55 000 eiro piešķirt tikai 2020.gadā, nevis nākamgad, kā bija plānots līdz šim.

Politiķis akcentēja, ka 2016.gads esot bijis pirmais termiņš, kad bija paredzēts piešķirt šos līdzekļus. Savukārt tagad koalīcija piedāvājot šo līdzekļu atvēlēšanu pārlikt no 2018.gada 1.janvāra uz 2020.gada 1.janvāri. Kaimiņš aicināja šajā jautājumā «ieslēgt atpakaļgaitu».

Arī deputāts Ādamsons norādīja, ka šis likumprojekts ir «mantots» no iepriekšējās Saeimas un ka šī nav pirmā reize, kad tā stāšanās spēkā tiek pārlikta no gada uz gadu. Viņš Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) taujāja kā ir iespējams, ka pie tik liela valsts budžeta nav iespējams atrast 50 000 eiro probācijas klientu sociālajai rehabilitācijai «no gada uz gadu».

Ādamsons akcentēja, ka pēc sociālās rehabilitācijas bijušais cietumnieks iespējams, vairāk neizdarīs noziegumus. Savukārt, nepiešķirot šos līdzekļus, nāktos rēķināt, cik daudz naudas būs jāiztērē, lai šo potenciālo noziedznieku atkal noķertu, piebilda politiķis.

Rasnačs uz to atbildēja, ka pēc Ādamsona un Kaimiņa teiktā pārbaudījis informāciju par resocializācijas veikšanu. Ministrs uzsvēra, ka tādi sociālās palīdzības centri kā «Ratnieki», «Zilais krusts» un daudzi citi šajā jomā dara «svētīgu darbu».

«Vienkārši pasaku - mēs atradīsim šos līdzekļus, un uz otro lasījumu viss būs kārtībā,» apsolīja ministrs.

Likumā noteikta probācijas klienta definīcija, kas cita starpā ietver nosacīti notiesātu personu; nosacīti pirms termiņa no soda izciešanas atbrīvotu personu; persona, pret kuru izbeigts kriminālprocess, nosacīti atbrīvojot no kriminālatbildības; ar piespiedu darbu notiesātu personu.

Kā ziņots, Saeimas deputātiem šodien izvērtās plašas un asas debates par nākamā gada valsts budžeta projektu, tāpēc parlamentārieši vienojās par budžetu pirmajā lasījumā turpināt debates rīt, 26.oktobrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu